Infografika o upućenim radnicima: Činjenice i reforma Direktive

Europski parlament želi zaštititi radnike koje tvrtke šalju na privremeni rad u druge zemlje članice te zaustaviti nelojalnu konkurenciju.

Infografika

Otvoriti u novom prozoru fullscreen
Infografika o upućenim radnicima
Kliknite na infografiku

U utorak, 29. svibnja, Europski parlament je glasao za nova pravila o upućenim radnicima kako bi se osigurala jednaka plaća za jednak rad na istom mjestu.


Najveće je pitanje kako uravnotežiti prava radnika, omogućiti zaspošljavanje i osigurati nesmetanu konkurentnost tvrtki na tržištu.


Što su upućeni radnici?


„Upućeni” je radnik zaposlenik kojeg je poslodavac privremeno uputio u drugu državu članicu radi pružanja usluga. Upućeni radnici nisu isto što i mobilni radnici u EU-u. Mobilni su radnici oni koji se presele u drugu državu članicu kako bi dugoročno ili trajno postali dio tamošnjeg tržišta rada. Nasuprot tome, prisutnost upućenih radnika u drugoj državi strogo je ograničena na pružanje usluge. Upućene radnike i dalje zapošljava poduzeće koje ih je poslalo, a boravak im je privremen te ostaju osigurani u sustavu socijalnog osiguranja matične države.


Tvrtke upućivanjem radnika mogu obavljati uslugu u drugoj državi članici bez da tamo otvaraju podružnice.


Osim gospodarskih razloga, slanje radnika na privremeno obavljanje poslova koristi se za brzo popunjavanje manjka kvalificirane radne snage. Upućivanje je naročito uobičajeno u određenim sektorima: 69,1% industrija, od čega građevina 45%, 29,4% usluge i 1,5% poljoprivreda i ribarstvo.


Zaštita prava radnika i sloboda pružanja usluga


Trenutna pravila dogovorena su 1996. i sadrže niz minimalnih uvjeta, primjerice, minimalnu plaću, najveći mogući vremenski period boravka, minimalan broj sati plaćenog odmora ili uvjete za ustupanje radnika iz poduzeća za privremeno zapošljavanje.


Međutim, zadnjih 20 godina uvjeti na tržištu u EU-u su se promijenili te je revizija Direktive potrebna. Jedinstveno je tržište naraslo, a razlike u plaćama su se povećale, što je stvorilo neželjene poticaje da se upućivanjem zlonamjerno iskorištavaju te razlike.


Primjerice, tvrtke upućene radnike plaćaju minimalno prema standardu države domaćina, što je često manje nego lokalne radnike za isti posao. Prema Komisiji, u određenim sektorima i državama članicama upućeni radnici zarađuju i do 50% manje od lokalnih radnika što dovodi do nepoštene konkurencije između domaćih i stranih tvrtki s upućenim radnicima te narušava funkcioniranje zajedničkog tržišta.


Uz to, rupe u trenutnim pravilima dovele su do kreativnih načina na koje tvrtke iskorištavaju stane - primjerice postavljanjem fiktivnih kompanija ili lažnim podugovaranjem radova.


Reforma


Najvažnija se promjena odnosi na plaću na koju upućeni radnik ima pravo. Sadašnjom se Direktivom zahtijeva samo da upućeni radnici imaju pravo na minimalne plaće. Novim je prijedlogom predviđeno da se primjenjuju ista pravila za primitke od rada koja su u državi članici domaćinu propisana zakonom (primjerice bonusi i božićnice) ili univerzalno primjenjivim kolektivnim ugovorima.


Putovanja i smještaj treba platiti tvrtka, a ne zaposlenik iz plaće. Najveće moguće razdoblje za slanje radnika je 12 mjeseci uz moguće produljenje od 6 mjeseci. Nakon tog razdoblja, radnik i dalje može ostati u toj državi članici, te se na njega u potpunosti primjenjuje radno pravo države članice domaćina.


Agencije za privremeni rad trebaju nuditi iste uvjete za upućene radnike kao i za lokalne privremene radnike.

Suradnja država članica na suzbijanju prijevara je pojačana.


Upućeni radnici u brojkama


U 2015. u Europskoj je uniji radilo 2,05 upućenih radnika, što je 41,3 posto više u usporedbi s 2010. Međutim, njihov udio u ukupnoj radnoj snazi ostaje nizak - 0,9 posto radnih mjesta u EU-u.

Većina, čak 86 posto upućenih radnika radi u zemljama EU15. Njemačka, Francuska i Belgija tri su države članice koje privlače najviše upućenih radnika. Zajedno su primile oko 50 % svih upućenih radnika. S druge strane, najviše radnika upućuju Poljska, Njemačka i Francuska.


Više od polovice upućenih radnika radi u susjednoj zemlji.


Članak je prvi put objavljen u listopadu.

 

Priopćenje za javnost

Daljnje informacije

Članci o istoj temi