Povrat robe s greškom: Nova pravila za bolju zaštitu kupaca diljem EU-a

Nova pravila kojima se želi poboljšati status kupaca u cijelom EU-u u postupku su pregovora s Vijećem.

U EU-u trenutno imamo različita pravila o pravu kupaca na povrat robe s greškom, ovisno o kojoj državi članici se radi i je li roba kupljena u trgovini ili putem interneta. Razlike postoje u pravu kupca na besplatni popravak, zamjenu ili koliko dugo prava traju nakon kupovine.

 

Po novom prijedlogu, ista prava važit će za kupce u cijelom EU-u te će pokrivati e-trgovine i fizičku kupovinu. Potrošači će moći birati žele li popravak ili zamjenu proizvoda, te u slučaju lošeg popravka smanjenje cijene ii povrat novca. Kupci također ne moraju dokazati da je roba došla s greškom kroz prvu godinu od kupovine ili dostave.

 

Primjerice, ako netko kupuje hladnjak u lokalnoj trgovini kućnih aparata, prema novim pravilima trebao bi imati pravo tražiti besplatni popravak ili zamjenu godinu dana nakon kupovine bez da mora objašnjavati je li hladnjak bio pokvaren od početka. Ista pravila bi vrijedila ako se hladnjak kupuje putem interneta.

 

Prema pravilima EU-a trgovci ostaju odgovorni i ako se greška pojavi dvije godine od kupovine, ali kupac mora unutar druge godine dokazati kako nije odgovoran za kvar.

 

Što radi Parlament

 

Nova pravila o kupovini u postupku su pregovora s državama članicama nakon što je o njima glasao Odbor za unutarnje tržište, a Parlament je dao suglasnost (automatski - bez postupka glasanja na plenarnoj sjednici).

 

Ranije je Parlament izglasao ukidanje diskriminacije na temelju lokacije kupaca (geo-blokiranje) za kupovinu određene robe i usluga, a ovo je posljednja u nizu mjera za jačanje prava potrošača.

 

Korist i za trgovce

 

Trgovcima, malim i velikima, bit će jasnije kako i koliko dugo su odgovorni za robu: „Pravila će osigurati jednaka pravila igre za sve tvrtke koje će imati jednake pravne obveze te će odvažnije moći krenuti u prekograničnu prodaju. Rušenjem pravnih prepreka podupiremo male tvrtke da ostvare rezultate putem interneta, uz divove kao što je Amazon“, poručuje izvjestitelj Pascal Arimont (EPP, Belgija).

 

Pravila će važiti za fizičku robu. Što se tiče digitalne prodaje, nova pravila za EU Parlament je odobrio u studenom 2017. i sada su već u fazi pregovora između Parlamenta, Vijeća i Komisije. Po njima online trgovci moraju popraviti ili izdati povrat novca za igrice, aplikacije i sadržaj kupljen u EU-u.