Lobiranje u EU-u: “Građani imaju pravo da očekuju transparentnost“

Parlament pregovara s Komisijom i Vijećem o izmjenama pravila o registru transparentnosti, kako bi bilo lakše pratiti tko su osobe i organizacije koje lobiraju prema Europskoj uniji.

EU inzistira na obveznom registru transparentnosti na razini EU-a

Pregovori između tri institucije počeli su u travnju 2018. s ciljem da se postavi obavezan registar koji pokriva Vijeće, Komisiju i Parlament.

Od 2011. Parlament i Komisija imaju zajednički Registar interesnih skupina koji je zamijenio prijašnje dvije odvojene baze podataka iz 1995. Vijeće je promatrač od 2014. Prema novom dogovoru sve tri institucije sudjelovale bi u registru.

 

Više o lobiranju u EU-u u našoj infografici.

 

„Mi pišemo zakone za građane. Naravno, da oni stoga imaju pravo da od nas očekuju transparentnost“, kaže potpredsjednica Europskog parlamenta Sylvie Guillaume (S&D, Francuska) koja vodi pregovore od strane Parlamenta zajedno s predsjednicom Odbora za ustav Danutom Hübner (EPP, Poljska).

Cilj je u potpunosti otvoriti postupak odlučivanja javnosti što će doprinijeti izgradnji povjerenja. „Kada znaju kako radi Europa, građani razvijaju osjećaj posjedovanja i odgovornosti za Europsku uniju“, kaže Hübner.

Daljnje informacije