Film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" u finalu Nagrade LUX

Uz Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Mitevske, nastao i u hrvatskoj koprodukciji, u uži izbor za Nagradu LUX ušli su i Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld i Vlast.

© European Union 2019 -EP
Postupak izbora dobitnika Nagrade LUX

Ovogodišnji finalisti za Nagradu LUX otkriveni su na konferenciji za medije u Rimu 23. srpnja.

Oni su:


  • Bog postoji, njeno ime je Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunya - Teona Mitevska (koprodukcija Sjeverna Makedonija/Belgija/Slovenija/Hrvatska/Francuska)

  • Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld / Cold Case Hammarskjöld - Mads Brügger (koprodukcija Danska/Norveška/Švedska/Belgija/Ujedinjeno Kraljevstvo/Njemačka)

  • Vlast / The Realm –Rodrigo Sorogoyen (koprodukcija Španjolska/Francuska)
And the 3 Lux Film Prize finalist for 2019 editions are...
Finalisti Nagrade LUX

Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Mitevske


Što se dogodi kada žena koja sudjeluje u tradicionalno muškoj utrci uspije uzeti križ koji svećenik baca u rijeku? Petrunija čini upravo to, čime razbjesni muškarce i svećenika, koji uvlače policiju u cijeli slučaj. Iako se ne smatra feministkinjom, Petrunija odbija vratiti križ i bori se za jednaka prava. “Zašto ja nemam pravo na godinu sreće?”, pita aludirajući na nagradu i svoju pobjedu na natjecanju.


Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld danskog redatelja Madsa Brüggera


Čuli ste za teorije zavjere o smrti Daga Hammarskjölda? Švedski glavni tajnik UN-a umro je pri padu zrakoplova 1961. pod sumnjivim okolnostima, na putu za pregovore o sukobu u Kongu koji značajno utječu na mnoge ekonomske interese. Hammarskjöld je bio napredan političar koji je nakon uspostave neovisnosti kolonija u Africi htio spriječiti ponovni utjecaj zapadnih zemalja poput Velike Britanije i Francuske. Dokumentarac Madsa Brüggera želi razjasniti tajnu i kroz istragu starih tvrdnji polako dolazi do novih zapanjujućih otkrića. Ovaj provokativni dokumentarac aktualan je i u današnjem kontekstu. Razotkriva obmanjujuće prakse u politici, a u isto vrijeme ostaje izrazito human. Treći put u povijesti Nagrade LUX dokumentarac je ušao među tri finalista.


Vlast španjolskog redatelja Rodriga Sorogoyena


Koliko daleko je osoba spremna ići da zadrži moć? Ovaj adrenalinom nabijen triler bavi se političkom korupcijom i priča priču o smrti uspješnog političara i njegovoj vlasti koja je izgledala neuništivo.


Europski filmovi u europskim kinima


Uz pomoć Nagrade LUX Parlament želi europskim filmovima omogućiti izlazak izvan nacionalnih okvira i uspješnije natjecanje protiv dominacije američkih filmova. Filmovi finalisti bit će podnaslovljeni na sve službene jezike te prikazani na Danima LUX filma ove jeseni u više od 50 gradova i na mnogim filmskim festivalima diljem Europe.


Zastupnici biraju pobjednički film, a nagrada se dodjeljuje 27. studenog tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu.

Daljnje informacije