Dobitnica Nagrade LUX: „Film je feministički, ali svi se možemo poistovjetiti s borbom za pravdu”

„Bog postoji, njeno ime je Petrunija” dobitnik je Nagrade LUX 2019. Redateljica Mitevska razgovarala je s nama o snažnoj poruci koju šalje kroz priču o ženi koja se usprotivila sustavu.

„Bog postoji, njeno ime je Petrunija" dobitnik je filmske Nagrade LUX 2019.

„To je priča o Petruniji, mladoj ženi koja se usprotivila pravilima svog društva kako bi pronašla pravdu i svoje mjesto u društvu”. Tako redateljica iz Sjeverne Makedonije opisuje film Bog postoji, njeno ime je Petrunija (koprodukcija Sjeverne Makedonije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Francuske). Mitevska je inspiraciju pronašla u istinitoj priči iz Štipa, malog grada u Sjevernoj Makedoniji, u kojem je mlada žena prije pet godina izazvala pomutnju sudjelovanjem i pobjedom u utrci tradicionalno rezerviranoj za muškarce.


U većini pravoslavnih kršćanskih mjesta na blagdan Bogojavljenje održava se utrka za svetim križem koji svećenik baci u rijeku ili jezero. Vjeruje se da križ pobjedniku donosi sreću kroz cijelu godinu.


Priča o izgradnji samopouzdanja

Petrunija je pretila 32-godišnja nezaposlena povjesničarka koju majka redovito ponižava. Kada se našla na mjestu na kojem se održava utrka za križem, probudila se njezina frustracija i natjerala je da impulzivno skoči u ledenu vodu.


„Na početku ona je antijunakinja, ne vjerujete da može išta postići, i onda se probudi i pokaže svoje pravo lice. I u tome je važna poruka, pogotovo za žene. Znam da je meni samopouzdanje bilo, i još uvijek je, veliki problem. Pronaći snagu i reći: ‘Imam na to pravo’. Kroz to prolazi Petrunija. Film je feministički, ali svi se možemo poistovjetiti s borbom za pravdu”, rekla je Mitevska tijekom razgovora uživo na Facebooku nakon primanja nagrade.


U filmu Petrunija izaziva pomutnju u lokalnoj zajednici i crkva je optužuje za krađu križa. Pod pritiskom svećenika, inspektor dovodi Petruniju u policijsku postaju, a u jednom trenutku ona jednostavno pita „Zašto ja nemam pravo na godinu sreće?”

Glumice Labina Mitevska i Zorica Nuševa, redateljica Teona Mitevska i  Mads Brügger, redatelj filma Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld
Glumice Labina Mitevska i Zorica Nuševa, redateljica Teona Mitevska i Mads Brügger, redatelj filma Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld

Kinematografija može promijeniti društvo

„Petrunija je primjer kako kinematografija može promijeniti društvo”, rekla je Mitevska. Kada je mlada žena ove godine u Štipu skočila za križem, nije bilo nikakvih problema i jednostavno je dobila križ.


Tijekom svečanosti dodjele nagrade na plenarnoj sjednici 27. studenog, predsjednik Parlamenta David Sassoli rekao je: „Kinematografija je jedan od mnogih jednostavnih ključeva koji nam mogu pomoći otključati vrata za razumijevanje stvarnosti u kojoj živimo. Filmska Nagrada LUX omogućava nam izvanrednu priliku da to i učinimo”.

Kinematografija je ključ koji nam može pomoći u razumijevanju stvarnosti
David Sassoli, predsjednik Parlamenta, na svečanosti dodjele Nagrade LUX 27. studenog 2019.
Izvor "Kinematografija je ključ koji nam može pomoći u razumijevanju stvarnosti " otvara se u novom prozoru

Ovogodišnji finalisti Nagrade LUX su Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld danskog redatelja Madsa Brüggera, Bog postoji, njeno ime je Petrunija sjevernomakedonske redateljice Teone Mitevske i Vlast španjolskog redatelja Rodriga Sorogoyena. Saznajte više o njima, kao i datume kada ih možete pogledati u kinima.


Glasajte za najdraži film i možda ćete biti pozvani na međunarodni filmski festival Karlovy Vary kojim tradicionalno počinje sezona LUX filma.

Promocija europske kinematografije

Zadnjih 13 godina Nagrada LUX doprinijela je promociji europskih filmova omogućivši prevođenje na sve jezike Europske unije. Uz to, filmovi se prilagođavaju za gluhe i slabovidne osobe te dobivaju dodatnu međunarodnu promociju.