Kako će funkcionirati novi odnos Europske unije i Ujedinjene Kraljevine?

Izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz EU-a suradnja ne prestaje. EU i UK nastavljaju suradnju u raznim područjima, od trgovine i prijevoza do borbe protiv zločina.

Europska unija i Ujedinjena Kraljevina suočene su s mnogim zajedničkim izazovima, poput klimatskih promjena i suradnje policije, a kroz suradnju mogu ostvariti bolje rezultate.


Sporazum o povlačenju, koji su obje strane ratificirale, obuhvaća zaštitu građanskih prava, preuzete financijske obveze UK-a i pitanja granica, posebno one između UK-a i Republike Irske, te se treba u potpunosti primijeniti.

Sporazum o trgovini i suradnji, odobren u Parlamentu u travnju 2021., postavlja pravila budućeg partnerstva.

Stajalište Parlamenta


U rezoluciji usvojenoj 12. veljače 2020. zastupnici su zatražili sveobuhvatan sporazum koji uključuje ravnopravne uvjete.

David McAllister, predsjednik Parlamentarne koordinacijske grupe za Ujedinjenu Kraljevinu, 29. svibnja 2020. izjavio je: „Parlament neće pristati na sporazum koji ne uključuje odredbe o ravnopravnim uvjetima, temeljnim pravima i stabilnom okviru za ribarstvo. Također smatra da je potpuna provedba Sporazuma o povlačenju, kojeg je potpisao britanski premijer, presudna."

Predsjednik parlamenta David Sassoli prisustvovao je 15. lipnja 2020. konferenciji o tekućim pregovorima s premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom Von der Leyen. Nakon konferencije dali su zajedničku izjavu.

Parlament je 18. lipnja 2020. usvojio izvještaj kojim poručuje da zastupnici žale što nakon četiri pregovaračka kruga nije postignut stvarni napredak i što su razlike i dalje velike.

Koordinacijska skupina Ujedinjene Kraljevine i čelnici klubova zastupnika objavili su 11. rujna 2020. izjavu u kojoj izražavaju zabrinutost zbog prijedloga zakona o unutarnjem tržištu Ujedinjene Kraljevine i zahtijevaju da se sve odredbe Sporazuma o povlačenju, uključujući Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj, u potpunosti provedu. U pogledu pregovora u izjavi se navodi da je Parlament i dalje predan ambicioznom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom.

Europska komisija pokrenula je 1. listopada 2020. postupak protiv Ujedinjene Kraljevine zbog povrede obveza iz Sporazuma o povlačenju.

Parlament je 8. listopada 2020., u sklopu potrebnih priprema za završetak prijelaznog razdoblja, odobrio nova pravila kojima se želi osigurati nastavak sigurnog i učinkovitog funkcioniranja željezničkog tunela koji povezuje kontinentalnu Europu i Ujedinjenu Kraljevinu.

Govoreći na sastanku na vrhu EU-a 15. listopada 2020. predsjednik Parlamenta David Sassoli izjavio je o pregovorima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine da je „sporazum u najboljem interesu obiju strana, ali, kao što sam već rekao, do njega se ne dolazi pod svaku cijenu”. Pozvao je vladu u Westminsteru da poštuje vladavinu prava i obveze koje su ratificirale obje strane te ponovio da se ne može prihvatiti ništa što ugrožava mir i stabilnost na irskom otoku.

Na plenarnoj raspravi 21. listopada 2020. zastupnici su naglasili važnost postizanja dogovora o budućim odnosima EU-a i Ujedinjene Kraljevine kojim se ne ugrožavaju interesi i vrijednosti EU-a. U toj raspravi glavni pregovarač EU-a Michel Barnier izjavio je: „Sporazum je moguć ako su obje strane spremne konstruktivno raditi sa željom postizanja kompromisa.”


Zaštita prava građana


Prava građana već su zaštićena Sporazumom o povlačenju, te građani EU-a i UK-a mogu nastaviti živjeti i raditi na svojoj trenutnoj lokaciji. Ova tema i dalje je ključna za Europski parlament, koji posebnu pažnju polaže na pitanja poput slobode kretanja i zdravstvenog osiguranja. Zastupnici pomno prate kako se provodi dogovor postignut sporazumom o povlačenju.


Kako su išli pregovori?


Bivši povjerenik Michel Barnier vodio je pregovore u ime EU-a, na temelju smjernica Europskog vijeća i rezolucija Europskog parlamenta. Barnier je vodio i pregovore o Sporazumu o povlačenju.


Zastupnici su mogli utjecati na pregovore usvajanjem rezolucija u kojima iznose stajalište Parlamenta. Parlament je osnovao skupinu na čelu koje je bio predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister (EPP, Njemačka), a njezina zadaća bila je suradnja s pregovaračem EU-a Barnierom i koordinacija s parlamentarnim odborima.

Brexit mijenja odnose EU-a i UK-a
Brexit mijenja odnose EU-a i UK-a

Daljnje informacije