Umjetna inteligencija i rizici za potrošače

Umjetna inteligencija i automatsko donošenje odluka stvaraju određene rizike za potrošače. Saznajte kako ih Parlament želi umanjiti.

Elektronički sklop za  umjetnu inteligenciju, mikročip sa svjetlećim mozgom ©Vchalup/Adobe Stock
©Vchalup/Adobe Stock

Zašto je umjetna inteligencija opasna?

Algoritmi za učenje mogu obraditi podatke preciznije i brže od ljudi i zbog toga su aplikacije koje ih koriste sve češće u financijama, zdravstvu, obrazovanju, pravnom sustavu i mnogim drugim područjima. No oslanjanje na umjetnu inteligenciju donosi određene rizike, pogotovo kad se odluke donose bez ljudskog nadzora. Strojno učenje oslanja se na prepoznavanje uzoraka unutar skupova podataka, a problem se javlja kada dostupni podaci nisu neutralni.


Automatsko donošenje odluka

Zbog razvoja umjetne inteligencije sve su češći algoritamski sustavi odlučivanja. Oni često utječu na donošenje krajnje odluke, primjerice kod uzimanja kredita, zaposlenja, liječenja ili sudske prakse. Automatsko odlučivanje stoga može produbiti društvene podjele, a za neke algoritme za zapošljavanje već je utvrđeno da su davali prednost muškarcima.


Kako zaštititi potrošače?

Razvoj umjetne inteligencije i automatskog odlučivanja utječe na povjerenje i dobrobit potrošača. Kod korištenja takvih sustava korisnika je potrebno obavijestiti o tome kako sustav radi.


Stajalište Parlamenta

U rezoluciji usvojenoj 12. veljače Parlament traži Komisiju ispitivanje potrebe o donošenju dodatnih mjera za zaštitu potrošača.

Komisija treba objasniti kako planira:

  • osigurati zaštitu potrošača od nepoštene i diskriminacijske tržišne prakse i rizika kod korištenja usluga temeljenih na sustavima za automatsko odlučivanje
  • osigurati veću transparentnost
  • osigurati korištenje provjerenih i nepristranih podataka
Moramo osigurati zaštitu i povjerenje potrošača, a pravila EU-a moraju biti u skladu s digitalnim vremenom
Petra De Sutter
predsjednica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača
Izvor "Moramo osigurati zaštitu i povjerenje potrošača, a pravila EU-a moraju biti u skladu s digitalnim vremenom" otvara se u novom prozoru

Idući koraci

Rezolucija se šalje Vijeću EU-a u kojem su predstavnici država članica, te Komisiji. Komisija predstavlja plan za pristup umjetnoj inteligenciji 19. veljače 2020.