Reguliranje umjetne inteligencije: što Europski parlament želi

Saznajte kako zastupnici žele oblikovati zakonodavstvo EU-a o umjetnoj inteligenciji kako bi se u isto vrijeme potaknule inovacije, očuvala sigurnost i zaštitila ljudska prava.

Umjetna inteligencija važan je dio digitalne transformacije društva. Teško je zamisliti život bez njezine upotrebe u mnogim proizvodima i uslugama, a čekaju nas još veće promjene u radu, poslovanju, financijama, zdravstvu, sigurnosti, poljoprivredi i mnogim drugim područjima. Umjetna inteligencija ključna je i za Zeleni plan EU-a i oporavak nakon pandemije COVID-19.

EU trenutno priprema prvi skup sveobuhvatnih pravila na svijetu za upravljanje mogućnostima i prijetnjama umjetne inteligencije. Cilj je pretvoriti EU u globalno središte za pouzdanu umjetnu inteligenciju.

Akt o umjetnoj inteligenciji: prvi regulatorni okvir EU-a za umjetnu inteligenciju


Europski parlament usvojio je 14. lipnja 2023. svoje pregovaračko stajalište o Aktu o umjetnoj inteligenciji. Prioritet Parlamenta je osigurati da su sustavi umjetne inteligencije koji se koriste u EU-u sigurni, transparentni, sljedivi, nediskriminirajući i ekološki prihvatljivi.

Parlament također želi uspostaviti tehnološki neutralnu, jedinstvenu definiciju umjetne inteligencije koja se može primijeniti na buduće sustave umjetne inteligencije. Akt o umjetnoj inteligenciji postavlja različita pravila za različite razine rizika umjetne inteligencije.

Prijedlozi Parlamenta o zakonodavstvu o umjetnoj inteligenciji


Putokaz EU-a za umjetnu inteligenciju

Prije predstavljanja prijedloga, Parlament je osnovao poseban odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu koji se bavi analizom njezinog učinka na gospodarstvo EU-a. Završno izvješće odbora AIDA-e, usvojeno na plenarnoj sjednici u svibnju 2022., uključuje prijedlog Mape puta EU-a za umjetnu inteligenciju – holistički pristup za zajedničku, dugoročnu poziciju koja ističe ključne vrijednosti, ciljeve i vrijednosti EU-a u vezi s umjetnom inteligencijom. „Ovim izvješćem jasno pokazujemo da će umjetna inteligencija biti poticaj za digitalizaciju i promjenu u globalnoj digitalnoj konkurenciji", rekao je europarlamentarac Axel Voss (EPP, Njemačka).

Nediskriminacija, odgovornost i intelektualno vlasništvo

Parlament je 20. listopada 2020. donio tri izvješća u kojima se opisuje kako EU može najbolje regulirati umjetnu inteligenciju radi poticanja inovacija, etičkih standarda i povjerenja u tehnologiju.

Zastupnici su izjavili da pravila moraju biti antropocentrična. U izvješću se predlaže kako očuvati sigurnost, transparentnost i odgovornost, kako spriječiti pristranost i diskriminaciju, poticati društvenu i ekološku odgovornost te osigurati poštovanje temeljnih prava. „Građanin je u središtu ovog prijedloga”, izjavio je izvjestitelj Ibán García del Blanco (S&D, Španjolska) na konferenciji za medije.

Axel Voss (EPP, Njemačka) objasnio je da je cilj sustava građanskopravne odgovornosti za umjetnu inteligenciju izgraditi povjerenje kroz zaštitu građana i poticanje inovacija kroz pružanje pravne sigurnosti poduzećima. „Ne želimo revoluciju. Trebaju postojati jedinstvena pravila za poduzeća, a u obzir treba uzeti postojeće zakonodavstvo", rekao je.

Kad je riječ o pravima intelektualnog vlasništva, Parlament je naglasio važnost učinkovitog sustava za daljnji razvoj umjetne inteligencije, uključujući pitanje patenata i novih kreativnih procesa. Među pitanjima koja treba riješiti nalazi se i ono o intelektualnom vlasništvu nad nečim što je u potpunosti razvila umjetna inteligencija, rekao je izvjestitelj Stéphane Séjourné (Renew, Francuska).

Upotreba umjetne inteligencije u raznim sektorima

Parlament je 20. siječnja 2021. predložio smjernice za vojnu i nevojnu uporabu umjetne inteligencije. Osobito u područjima poput vojske, pravosuđa i zdravstva, „AI nikada ne smije zamijeniti ili osloboditi ljude odgovornosti", rekao je izvjestitelj Gilles Lebreton (ID, Francuska). Zastupnici su naglasili nužnost ljudskog nadzora nad sustavima umjetne inteligencije u obrani i ponovili poziv Parlamenta da se zabrani smrtonosno autonomno oružje.

Parlament je 19. svibnja 2021. usvojio izvješće o upotrebi umjetne inteligencije u obrazovanju, kulturi i audiovizualnom sektoru, pozivajući da se umjetne inteligencije dizajniraju na način koji sprečava rodnu, socijalnu ili kulturnu pristranost i štiti raznolikost. „Umjetnu inteligenciju treba uvježbati da ne kopira diskriminaciju", rekla je izvjestiteljica Sabine Verheyen (EPP, Njemačka).

Dan poslije, Parlament je pozvao Europsku komisiju da nastavi raditi na izazovima digitalne transformacije, usredotočujući se na umjetnu inteligenciju kao tehnologiju koja može omogućiti i podržati europski javni i privatni sektor u digitalnoj tranziciji. „Da bismo u potpunosti iskoristili mogućnosti AI-a, moramo našim poduzećima i novoosnovanim tvrtkama dati prostor za inovacije i podržati ulaganja", rekla je izvjestiteljica Deirdre Clune (EPP, Irska).

Zastupnici su 6. listopada 2021. zatražili snažne zaštitne mjere pri upotrebi umjetne inteligencije u provedbi zakona, pozivajući na trajnu zabranu automatskog prepoznavanja pojedinaca na javnim mjestima te na transparentnost algoritama kako bi se izbjegla diskriminacija. „Nije upitno mogu li sustavi umjetne inteligencije dovesti do rasno pristranih i diskriminirajućih ishoda. Znamo da je to slučaj", rekao je izvjestitelj Petar Vitanov (S&D, Bugarska).

Daljnje informacije