Dobitnici nagrade za mlade „Karlo Veliki” za 2021. i 2020. godinu

Češki projekt o lažnim vijestima osvojio je nagradu za mlade „Karlo Veliki” za 2021., a njemački projekt usmene povijesti nagradu za 2020. godinu.

Zajednička fotografija s dobitnicima nagrade
©European Union 2021 - EP /Arantxa Hurtado Ange

Prošle godine događanje je otkazano zbog pandemije pa su pobjednici i za 2020. i za 2021. godinu preuzeli svoje nagrade na svečanosti u Aachenu 30. rujna 2021.

Dobitnici nagrade za 2021. godinu


Prva nagrada dodijeljena je češkom projektu Fakescape, koji mlade kroz igre uči kako kritički razmišljati i prepoznati lažne vijesti.


Drugo mjesto osvojio je rumunjski projekt Generacija Z u okviru kojeg se mladi nalaze sa znanstvenicima i drugim osobama koje potiču njihovu znatiželju, kritičko razmišljanje i slobodu govora, kao i međugeneracijski dijalog.


Španjolski EuroInclusion osvojio je treću nagradu. Riječ je o programu razmjene za mlade Europljane čiji je cilj postizanje potpune društvene, kulturne i političke integracije građana s invaliditetom u slobodnoj, raznolikoj i ujedinjenoj Europi.

Dobitnici nagrade za 2020. godinu


Dobitnik glave nagrade je njemački projekt Europska arhiva glasova koji prikuplja priče o povijesti ljudi rođenih prije 1945.


Drugo mjesto osvojila je udruga Kretanje prema europskoj građanskoj službi koja mladim Europljanima pomaže u volontiraju u svojoj i drugim zemljama kako bi pomogli u rješavanju važnih društvenih izazova, kao što je zaštita okoliš.


Treće mjesto osvojila je Madeleina Kay (UK), poznata kao #EUsupergirl, za svoju inicijativu „Budućnost je Europa“.

Europska nagrada za mlade „Karlo Veliki”


Nagradu zajednički dodjeljuju Europski parlament i Međunarodna zaklada „Karlo Veliki” za projekte kojima se promiče razumijevanje među građanima iz različitih europskih država i iza kojih stoje mladi u dobi od 16 do 30 godina. Od 2008. za nagradu se natjecalo više od 4250 projekata.

Pogledajte događanje na www.karlspreis.de i YouTube kanalu akademije Karlspreis