Kako EU podržava Ukrajinu

Čak i prije nego se Ukrajina našla na udaru Rusije u veljači 2022. EU je želio podržati Kijev i uspostaviti bliže veze. Saznajte kako.

Od povlačenja iz Sovjetskog Saveza 1991. godine Ukrajina želi slijediti svoj put, uključujući stvaranje bližih veza s ostatkom Europe.

Ruska agresija na Ukrajinu

Odnosi s Rusijom napeti su zbog ruske odlučnosti da zadrži zemlju pod svojim utjecajem. Rusija je 2014. pripojila Krim i time prekršila međunarodno pravo, što je izazvalo snažnu osudu EU-a. Osim toga, vodi hibridni rat protiv Ukrajine, koji uključuje gospodarski pritisak i napade dezinformacijama.

U mjesecima koji su prethodili invaziji Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., zastupnici su izrazili povećanu zabrinutost zbog ruske vojne prijetnje i pozvali na koordinirani odgovor EU-a.

Dana 24. veljače 2022., Rusija je krenula u napad na Ukrajinu. EU je odgovorio nizom sankcija protiv Rusije, kao i inicijativama za podršku Ukrajini.

Zašto EU i Europski parlament podržavaju Ukrajinu?

Ruska nezakonita i ničim izazvana invazija na Ukrajinu nije samo napad na teritorijalni integritet te države, već je i veliki sigurnosni rizik i prijetnja stabilnosti cijele Europe. To je i napad na osnovne vrijednosti EU-a, kao što su sloboda i demokracija.

Članovi delegacije drže zastave i stoje ispred Zvona mira
Delegacija EU-a u Ukrajini

Perspektiva članstva u EU-u

U 2014. godini usvojen je Sporazum o pridruživanju s Ukrajinom. Sporazumom su uspostavljeni političko pridruživanje i gospodarska integracija između EU-a i Ukrajine te je omogućen zajednički slobodan pristup tržištu.

Ukrajina se prijavila za članstvo u EU-u u veljači 2022. Parlament ju je podržao i pozvao države članice da joj dodijele status države kandidatkinje, što se i dogodilo u lipnju 2022., te da započnu pristupne pregovore, koji su formalno pokrenuti u prosincu 2023. Kako bi se pridružila EU-u, Ukrajina, kao i druge članice, treba imati stabilne institucije koje jamče demokraciju i vladavinu prava, funkcionalno tržišno gospodarstvo i sposobnost preuzimanja i izvršavanja obaveza iz članstva u EU-u.

Za više informacija, pogledajte članak o proširenju u kojem je objašnjeno kako zemlje pristupaju EU-u.

EU je glavni trgovinski partner Ukrajine i čini više od 55 posto međunarodne trgovine te zemlje u 2022. godini.

Vize

U travnju 2017. Europski parlament podržao je ukidanje viza za kratkotrajni boravak ukrajinskih državljana u EU-u.

Ukrajinci koji imaju biometrijsku putovnicu mogu ući u EU bez vize na 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, radi turizma, posjete rodbini ili prijateljima ili u poslovne svrhe, jedino ne mogu raditi u EU-u.

Ostala potpora

Postoje razne inicijative EU-a kojima se pruža potpora ukrajinskom gospodarstvu, potiče zelena tranzicija i pomaže u reformama. Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. EU je podržao Ukrajinu osudom ruske agresije, sankcijama za odgovorne i pružanjem financijske i materijalne pomoći.

U 2022. Parlament je odobrio nekoliko pozajmica Ukrajini i podržao mjere kojima pomaže zemljama u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.

U listopadu 2022. zastupnici su pozvali na masivno povećanje vojne pomoći Ukrajini.

U 2023. Parlament je pozvao NATO da ponudi Ukrajini da se pridruži Savezu, ubrzao prijedloge za proizvodnju oružja, tražio poseban sud za kažnjavanje ruskih zločina i podržao mnoge druge mjere za pomoć Ukrajini.

U veljači 2024. zastupnici su postigli dogovor s državama članicama o reviziji dugoročnog proračuna EU-a kako bi se osiguralo stabilno financijsko rješenje za Ukrajinu. EU će osigurati Ukrajini 50 milijardi eura u zajmovima i bespovratnim sredstvima do kraja 2027. godine.

Izbjeglice

Kako bi pomogao milijunima Ukrajinaca koji bježe iz zemlje EU je prvi put aktivirao Direktivu o privremenoj zaštiti u želji da im odmah osigura privremenu zaštitu u EU-u.

Parlament je odobrio prijedloge kojima se državama pomaže u brizi za ukrajinske izbjeglice.

Nagrada Saharov

Parlament je 2022. godine Nagradu Saharov za slobodu mišljenja dodijelio hrabrom ukrajinskom narodu. Predsjednica Parlamenta Roberta Metsola na dodjeli nagrade govorila je o hrabrosti i žrtvama ukrajinskog naroda. "Ukrajinski narod se ne bori samo za svoju neovisnost, već za vrijednosti koje su temelj Europske unije i koje mi već drugo vremena imamo luksuz uzimati zdravo za gotovo."

Metsola je također izrazila snažnu podršku borbi Ukrajine protiv ruske agresije. "Poruka Europe je jasna: mi smo uz Ukrajinu. Nećemo skrenuti pogled."