USB tip C postat će do kraja 2024. jedinstveni punjač u EU-u

Parlament je donio nova pravila kako bi USB tip C do kraja 2024. postao jedinstveni standard za punjenje za male elektroničke uređaje. Saznajte što to znači za vas.

Različiti punjači za različite uređaje nisu praktični za potrošače i proizvode tone nepotrebnog e-otpada. Kako bi pomogao u postizanju svojih okolišnih ciljeva i nižih troškova, EU želi uvesti jedinstveni punjač.

84%

Postotak potrošača koji su se u prethodne dvije godine susreli s problemima povezanima s punjačima telefona, prema studiji Europske komisije iz 2019

Što će se promijeniti?

 

Obuhvaćeni proizvodi

Zakonodavstvo obuhvaća mobilne telefone, tablete, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za videoigre, prijenosne zvučnike, e-čitače, tipkovnice, miševe, slušalice koje se umeću u uho i prijenosne navigacijske uređaje. Prijenosna računala morat će se prilagoditi zahtjevima unutar 40 mjeseci nakon stupanja zakona na snagu.

Prilagodba novim tehnologijama

Kako bi održala korak s novijim tehnologijama, Komisija može prilagoditi područje primjene Direktive, osobito kad je riječ o rješenjima za bežično punjenje.

Nije potrebno kupovati novi uređaj s punjačem

U skladu s novim zakonom potrošači mogu kupiti novi uređaj s punjačem ili bez njega.

Praćenje novih tehnologija

Primjenu zakonâ na nove tehnologije punjenja trebalo bi redovito preispitivati.

Pozadina

Parlament se već više od deset godina zalaže za jedinstveni punjač za prijenosne uređaje. Iako su neka poduzeća uvela dobrovoljne inicijative kojima se smanjio broj vrsta punjača, one nisu bile dovoljne za postizanje ciljeva EU-a u pogledu smanjenja e-otpada. Europska komisija predstavila je prijedlog o jedinstvenom punjaču u rujnu 2021.

Parlament i države članice EU-a postigli su 7. lipnja 2022. privremeni dogovor o zakonodavstvu. Parlament je 4. listopada službeno odobrio dogovor. Nakon što ga Vijeće službeno odobri, države članice EU-a imat će dvije godine za uvođenje tih pravila u nacionalno zakonodavstvo. Neće se primjenjivati na proizvode stavljene na tržište prije njihova stupanja na snagu.