Europska nagrada za mlade „Karlo Veliki“: upoznajte ovogodišnje dobitnike

Portugalski projekt o prekograničnoj suradnji kroz glazbu osvojio je Europsku nagradu za mlade „Karlo Veliki“ za 2022.

Dobitnici nagrade za mlade „Karlo Veliki“
Dobitnici nagrade

Svake godine nacionalni i europski žiriji odabiru projekt iz svake države članice EU-a. 26 nacionalnih dobitnika pozvano je na svečanost dodjele u Aachenu 24. svibnja, gdje su proglašena tri europska dobitnika.

Europski pobjednici


Prva nagrada iznosi 7.500 eura, druga nagrada 5.000 eura i treća nagrada 2.500 eura.

Prvu nagradu dobio je „Orquestra Sem Fronteiras” [HR: Orkestar bez granica] iz Portugala, koji promovira prekograničnu suradnju između Portugala i Španjolske, kroz glazbu mladih talenata koji žive u obje zemlje, u svrhu ublažavanja društvenih i kulturnih posljedica nejednakosti.


Druga nagrada pripala je češkom projektu „Politika (nejen) pro mladé” [HR: Politika (ne samo) za mlade], koji okuplja mlade političare iz cijelog političkog spektra kako bi raspravljali o politici, demokraciji i ljudskim pravima, težeći informiranom i aktivnom mladom civilnom društvu.


Treća nagrada otišla je njemačkom projektu „Ukrainian Vibes - European Public Sphere” [HR: Ukrajinske vibracije - Europska javna sfera], organiziranom kroz organizaciju Democracy International. Projekt, koji je trajao od travnja do listopada 2021., okupio je ljude iz 36 zemalja na virtualne rasprave o demokraciji, razvoju i europskim integracijama, naglašavajući odnose EU-a i Ukrajine. Objavili su neke od prijedloga generiranih na platformi Konferencije o budućnosti Europe.

Svečanost dodjele nagrade za mlade
Svi dobitnici ovogodišnje nagrade za mlade

Nacionalni pobjednici

Saznajte više o nacionalnim pobjednicima 2022.

Europska nagrada za mlade „Karlo Veliki“

Nagrada, koju zajednički dodjeljuju Europski parlament i Međunarodna zaklada Karlo Veliki, otvorena je za inicijative mladih u dobi od 16 do 30 godina uključenih u projekte koji promiču europsko i međunarodno razumijevanje. Od 2008. godine više od 4650 projekata natjecalo se za nagradu.


Videozapis svečanosti bit će dostupan na Youtube kanalu Akademije Karlo Veliki.

Pratite na društvenim mrežama sa službenim hashtagom: #ECYP2022

 

Saznajte više o ECYP-u