70 godina Europskog parlamenta

Europski parlament obilježava 70 godina demokracije na djelu: od prve skupštine 1952. sve do današnjih, izazovnih vremena u kojima je zajedništvo snažnije nego ikad.

Prije 70 godina u Strasbourgu je održana prva Zajednička skupština Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je postavila temelje za Parlament kakvog danas poznajemo.

Tijekom narednih desetljeća, zajednica šest europskih zemalja je prerasla u Uniju od 27 država članica koje njeguju demokraciju, temeljna prava, ekonomsku stabilnost i rast. Ključni igrač u razvoju Europske unije bio je upravo Parlament, kojeg je 1952. predstavljalo tek 78 nacionalnih zastupnika. Danas imamo 705 izravno izabranih zastupnika Europskog parlamenta.

„Kroz posljednjih 70 godina ova skupština je postajala sve snažnija, te je od savjetodavnog tijela s ograničenim ovlastima izrasla u instituciju u punom smislu, koja prihvaća europsku demokraciju te izražavanje europskog javnog mijenja“ poručila je predsjednica Europskog parlamenta, Roberta Metsola, tijekom plenarnog zasjedanja u rujnu.

Kao jedini izravno birani, višejezični, višestranački i transnacionalni parlament na svijetu, Europski parlament predstavlja moćan forum za političku raspravu, te donošenje odluka sa zakonodavnim i proračunskim ovlastima koje utječu na milijune građana Europske unije.

„Dok nezakoniti rat u Ukrajini uništava, ubija i potkopava političku volju jednog naroda, danas je više nego ikada važno zalagati se za demokratske i europske vrijednosti koje ova kuća zastupa“, dodala je predsjednica Metsola.

Parlament će u utorak, 22. studenog na svečanoj ceremoniji proslaviti povijesna i zakonodavna postignuća ostvarena tijekom proteklih 70 godina.

Vremenska crta Europskog parlamenta