Dobitnici Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki“ 2023.

Za nagradu za mlade „Karlo Veliki“ mogu se prijaviti osobe između 16 i 30 godina koje sudjeluju na projektu s europskom dimenzijom.

Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki“ iz Aachena svake godine dodjeljuju nagradu projektima mladih ljudi sa snažnom EU dimenzijom. Od 2008. godine, 5 tisuća projekata natjecalo se za nagradu.

Nagrada


Tri pobjednička projekta biraju se između 26 projekata koje nominiraju nacionalni žiriji u svakoj zemlji EU-a. Prva nagrada iznosi 7 500 €, druga 5 000 € i treća 2 500 €. Predstavnici svih nacionalnih pobjedničkih projekata bit će pozvani na dodjelu nagrada u Aachen, Njemačku.

Nacionalni dobitnici


Žiri iz Hrvatske za pobjednika je odabrao Europski događaj za mlade u Varaždinu, EYE Varaždin, čiji je glavni cilj tijekom dvodnevnog događanja u Varaždinu okupiti mlade Europljane i promovirati europske građanske i demokratske vrijednosti, te proslaviti Europsku godinu mladih. Glavna poruka lokalnog varaždinskog EYE programa „Bez granica“ usmjerena je na rušenje granica, kako fizičkih, tako i mentalnih, društvenih i kulturnih prepreka koje sprječavaju rast i razvoj na osobnoj i globalnoj razini.

Pravila


Projekti moraju ispunjavati sljedeće kriterije da bi se kvalificirali:

  • Promicati europsko i međunarodno razumijevanje
  • Poticati razvoj zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije
  • Služiti kao uzor mladim ljudima koji žive u Europi
  • Ponuditi praktične primjere kako Europljani žive zajedno kao jedna zajednica

Više informacija pročitajte na internetskoj stranici Nagrade.

Kalendar

  • Rok za prijavu: 2. veljače 2023.
  • Odabir nacionalnih pobjednika: ožujak 2023.
  • Objava pobjednika i svečana dodjela nagrada u Aachenu: 12. svibnja 2023.

Nagrada „Karlo Veliki“ za 2022.

Prošle godine prvu nagradu osvojio je „Orquestra Sem Fronteiras” [HR: Orkestar bez granica] iz Portugala, koji promovira prekograničnu suradnju između Portugala i Španjolske, kroz glazbu mladih talenata koji žive u obje zemlje, u svrhu ublažavanja društvenih i kulturnih posljedica nejednakosti.


Saznajte više o dobitnicima nagrade u 2022. godini.

Društvene mreže


Pridružite se raspravi na društvenim mrežama uz hashtag #ECYP2023

Više o nagradi za mlade „Karlo Veliki“