Schulz az uniós csúcson: a megszorítás önmagában nem elég

Hétfőn az uniós csúcson Martin Schulz az állam- és kormányfőknek elmondta, hogy az euróválság megoldásához kapcsolódó döntéshozatalba az EP-t is be kell vonni. A Parlament elnöke figyelmeztetett arra, hogy a megszorító intézkedések önmagukban elégtelenek, ezért fontos, hogy a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre irányuló befektetések is kapcsolódjanak hozzájuk.

Schulz EP-elnökként először az uniós csúcson ©BELGA_B.Doppagne
Schulz EP-elnökként először az uniós csúcson ©BELGA_B.Doppagne

„Itt az ideje, hogy a valós problémákkal foglalkozzunk. Itt az ideje, hogy beszéljünk arról, miként vezetjük ki Európát a válságból” - mondta Schulz, reagálva a pénzügyi paktummal kapcsolatos jogi természetű vitákra.


Tranzakciós adó, eurókötvények, növekedésösztönzés


Az EP elnöke szerint valódi gazdasági és pénzügyi uniót kell létrehozni. A Parlament szerint ehhez a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésére, az eurókötvényekre és egy európai hitelminősítő intézetre van szükség - mondta.


Becslések szerint a pénzügyi tranzakciók megadóztatása 200 milliárd eurót jelentene az EU-nak évente, az eurókötvények a bankrendszert tehetnék stabilabbá, egy európai hitelminősítő intézet pedig segíthetne megtörni amerikai társai monopóliumát.


Schulz a gazdasági növekedés ösztönzésével kapcsolatban kifejtette, hogy a tagállamok által az uniós büdzséből fel nem használt több milliárd eurót egy európai növekedési tervre kellene fordítani. Szerinte több kormány továbbra is kizárólag a költségvetési fegyelemre összpontosít.


Meg kell akadályozni az EU széttöredezését


Az EP elnöke azt kérte az állam- és kormányfőktől, hogy közösen lépjenek fel az EU-t megosztó minden veszéllyel szemben. „Nem engedhetjük meg, hogy szétessen az EU, vagy hogy meggyökeresedjen a többsebességes Európa elve. Egyedül gyengék vagyunk, közösen erősek” - mondta


A pénzügyi unióról szóló, jelenleg készülő kormányközi szerződésről Schulz elmondta, hogy azt az EP-nek és a nemzeti parlamenteknek is meg kell vizsgálnia. Hozzátette, hogy a 26 tagállamnak, amely aláírja a szerződést, lehetővé kell tenni, hogy részt vegyen az eurócsúcsokon, függetlenül attól, hogy az eurózóna tagjai-e vagy sem. Schulz szerint emellett az is fontos, hogy az EP is képviselve legyen az eurózóna és az EU csúcstalálkozóin.

További információk