Białowieża – végtelen erdő az EU peremén

Az ősi eredetű, Lengyelország és Fehéroroszország határvidékén elterülő Białowieża-erdő állatvilágának a határok csak jelképesek. A vaddisznók és farkasok gond nélkül lakják a határ két oldalát. „Az országok között húzódó kerítésvonalon az állatok könnyedén utat törnek maguknak a túloldalra” – magyarázza Karol Wojciechowski, a lengyel Białowieża nemzeti park egyik dolgozója. Sajátos élővilága miatt a nemzeti park ma a világörökség részét képezi.

Bialowieski Park Nardowy, Poland
A Białowieża Nemzeti Park bejárata

A Białowieża-erdő az egyetlen olyan európai terület, ahol az európai bölény, Európa legnagyobb szárazföldi emlőse, szabadon mászkálhat mind a mai napig, akárcsak az ősi időkben. Hatalmas termetével méltán érdemli ki az erdő királya címet.


Amint elhagyjuk a Białowieża Nemzeti Park bejáratát, az első dolog, ami a látogatót fogadja, egy hatalmas, fából faragott bölényfej. „A helyieknek sajátos kapcsolata van a bölénnyel, a Białowieża-erdő jelképével” – magyarázza Sławomir Dowbysz, a bölényfej készítője.


A Białowieża-erdő nemcsak a bölényeiről híres, hanem változatos élővilágáról is, beleértve a kihalófélben lévő élőlényeket, amelyek Európa többi részéről már el is tűntek. Az erdő panorámájához tartozik a kihalt, gyökerestől kitépett fatönkök rengetege is, amely remek élőhelyet biztosít számtalan rovarfajtának.


A Białowieża-erdőben minden évszak egyedi. Kora tavasszal például az ide látogatók a különféle madarak és békák szerenádjait, a párzási rituálék szimfóniáját hallgathatják. Az erdő ismert madárvilágáról, ezen belül is főleg a háromujjú hőcsikről, a fehérhátú fakopáncsáról és különféle bagolyféléiről.


Bölénynézegetés webkamerán


Az EU nagy szerepet tölt be a terület változatos élővilágának megőrzésében. A Białowieża Nemzeti Park a Natura 2000 program részét képezi, amely Európa természeti kincseinek, a ritka állatfajok és élőhelyeik megőrzését tűzi ki célul. A nemzeti park különféle európai alapítványok pénzügyi támogatását is élvezi, például az Európai Regionális Fejlesztési Alapét (ERFA). Az alapítványi támogatásoknak köszönhetően webkamerák segítségével figyelhetjük a bölényeket féltermészetes környezetükben.


A Białowieża Biodiverzitás Akadémia a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően 2007 és 2013 között több ismeretterjesztő előadást is szervezett, hogy a nagyközönség felfedezze a Białowieża Nemzeti Park változatos élővilágát. „Minden természetbarátot szívesen látunk, családokat, gyerekeket és hozzáértőket” – mondja Olimpia Pabian, az akadémia koordinátora.


Az idelátogatók nemcsak Lengyelországból érkeznek, hanem Európa többi országából is. A helyi turizmust az EU-val közösen támogatják, főleg a lengyel–fehérorosz–ukrán szomszédsági program keretein belül.