A luxemburgi @RealTimeWW1 projekté az idei Európai Ifjúsági Károly-díj

A luxemburgi @RealTimeWW1 Twitter projekt nyerte idén az Európai Ifjúsági Károly-díjat, amelyet május 12-én adtak át Aachenben. A második helyen az „Európai határok” elnevezésű francia projekt végzett, a harmadik helyet pedig megosztva kapták osztrák, ciprusi és spanyol fiatalok. A díjat minden évben olyan fiatalok által megvalósított ötletek kapják, amelyek elősegítik az európai nemzetek közti kölcsönös megértést.

Family photo of the Charlemagne youth prize 2015 ceremony in Aachen
Családi fotó az aacheni díjátadón

1.helyezett: Luxemburg - @RealTime WW1

A luxembourgi egyetem európai történelemmel foglalkozó hallgatóinak projektje 2014-ben indult. A @RealTimeWW1 Twitter-fiókon az első világháború korát és mindennapjait idézik fel rövid szöveges üzeneteikkel és képekkel.

„Nem győztesekben és vesztesekben gondolkodtunk. Egy olyan korszakot jelenítünk meg, amikor nemzetiségtől függetlenül sok anya volt kénytelen átélni, hogy milyen elveszíteni fiát. Egy olyan kor volt ez, amikor a front minden oldalán szerelmes leveleket írtak a férfiak, de nem tudták, hogy az valaha eljut-e a címzetthez” – mutatták be projektjüket a nyertesek.

2. helyezett: Franciaország – Fronterras - „Európai határok”

A Fronterras – Európai határok projekt 28 európai fiatallal indult, akik közül négyen az EU külső határain éltek. Létrehoztak egy honlapot, amely az Európa határain élők történeteit gyűjti össze.


„A határ elvont fogalma akkor válik valósággá, amikor azoknak a szemével tekintünk rá, akik mindennap megtapasztalják, hogy mit is jelent. Azt szeretnénk, ha az emberek azon határokon keresztül fedeznék fel Európát, amelyeket önkényesen alakítottak ki régen, és amely sokszínű kontinenssé tette azt az idők folyamán” – jellemzik projektjüket a szerzők.

3. helyezettek: osztrák, ciprusi és spanyol projektek

 

Ausztria: Szociális Focitorna


Ezt az ifjúsági és jótékonysági szervezeteknek szóló nemzetközi labdarúgó-tornát a ClickIn ifjúsági központ szervezi. A torna célja, hogy a különböző európai országokból összehozza a fiatalokat, akik a sport segítségével felülemelkedhetnek az előítéleteken és más projektekben is részt vehetnek.


Ciprus – vállalkozás, a megoldás a munkanélküliség ellen


Az ifjúsági csereprogram a fiatalok közti párbeszédet hivatott előmozdítani a munkanélküliségről, bevándorlásról, vállalkozásról és a formális kereteken kívüli tanulás lehetőségeiről.


Spanyolország – Infoactualidad


Az Infoactualidad a informatikai tanszékek online újságja, amely 140 újságíró szakos hallgatót foglalkoztat riporterként. A 2012-es indulása óta több mint 400 egyetemi hallgató vett részt a képzésükön.


A díjról


Az Európai Ifjúsági Károly-díjat fiatalok olyan projektjeinek ítélik oda, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak közösségként való együttélésére.


Első körben a 28 uniós országból választanak egy-egy nemzeti győztest, akik közül később az európai győztesek is kikerülnek. Az idei magyarországi nemzeti győztesről itt lehet többet megtudni.


A legjobb projekt díja 5000 euró, a második helyezetté 3000 euró, a harmadik helyezetté pedig 2000 euró. A díjjal együtt a győzteseket meghívják Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe is.


További részletek a Twitteren: @EUYouthPrize, #ECYP2015

További információ