Tunézia miniszterelnöke: az EU-nak a régió többi országán is segítenie kell

Négy évvel az arab tavasz kirobbanása után Tunézia demokratikus átalakulása példaértékűnek számít a régióban. Habib Essid tunéziai miniszterelnök május 28-án az Európai Parlamentben járt, ahol az ország és a régió előtt álló legfontosabb kihívásokról tárgyalt Martin Schulz EP-elnökkel, valamint a külügyi szakbizottság és a védelmi albizottság tagjaival. Emellett arra is szakított időt, hogy szerkesztőségünk kérdéseire válaszoljon.

Tunisian PM Habib Essid
Habib Essid, Tunézia miniszterelnöke - ©European Union 2015 - EP

Tunézia a demokratikus átmenet példája Észak-Afrikában. Mit tanulhat tőle a többi ország?

 

Tunézia Bourguiba elnök vezetésével 1956 óta jó döntéseket hozott. Az elnök nagy hangsúlyt fektetett az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, valamint a nők emancipációjára. Ennek eredményeként, illetve az intézményeknek köszönhetően is volt sikeres a demokratikus átmenet Tunéziában.

 

Hazája Líbiával határos, amely jelenleg rendkívül nehéz helyzetben van. Hogyan befolyásolja ez Tunéziát? Mit lehetne tenni?

 

Líbia biztonsága Tunézia biztonsága is. Amíg a líbiai helyzet nem változik, sok problémával kell szembenéznünk. Foglalkozunk a kialakault helyzettel, de az rendkívül bonyolult. Líbia helyzetét politikai úton kell megoldani.

 

A földközi-tengeri bevándorlási válság fontos politikai kérdés lett az EU-ban. Hogyan látja az EU hozzáállását?

 

A bevándorlás problémáját a gyökereknél kell kezelni. A válság annak a következménye, hogy az emberek kétségbeesésükben kockázatot vállalnak, mindenüket eladják, hogy abból a pénzből útra kelhessenek.


A megoldáshoz a probléma gyökerét kell kezelni. Jelenleg kezeljük a helyzetet, ugyanakkor nem mindig vagyunk sikeresek. És természetesen azoknak a helyzetét is meg kell oldani, akik teljesítették az utat és már itt vannak.

 

Hogyan segíthet az EU és az Európai Parlament stabilizálni a régió helyzetét és előmozdítani a demokratizálódást?

 

Tunéziával kitűnő munkát végeztek, másokkal is ezt kell tenni. Segítettek a rendkívül fontos politikai átmenet idején, valamint a választások előkészítésében. De az országokat a gazdasági és társadalmi átalakulás során is támogatni kell.

További információk

Mi következik az arab tavasz és a demokratikus átmenet után?