Ezen a héten az EP-ben: adószabályozás, klímakonferencia, menekültválság

Ezen a héten a szakbizottságok üléseznek az Európai Parlamentben. A tagállamok adószabályait vizsgáló különbizottság Németország, Franciaország, Spanyolország és Luxemburg pénzügyminiszterével folytat eszmecserét országuk adózási gyakorlatáról. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az eurózóna helyzetét vitatja meg a Parlamentben. Az Európai Bizottság menekültválság kezelésére tett javaslatai is napirenden lesznek a héten.

EP this week
A héten a szakbizottságok üléseznek az EP-ben

Mario Draghi európai jegybankelnök az eurózóna monetáris politikáját vitatja meg a gazdasági szakbizottsággal szerdán.


Kedden délután a tagállamok adószabályait vizsgáló különbizottság négy tagállam pénzügyminiszterével vitatja meg országuk adózási gyakorlatát és a Bizottság társasági adórendszerre vonatkozó terveit.


A találkozón Németországot Wolfgang Schäuble, Franciaországot Michel Sapi, Olaszországot Pier Carlo Padoan, Spanyolországot pedig Luis de Guindos képviseli. Pierre Gramegna, Luxemburg pénzügyminisztere szintén csatlakozik a megbeszéléshez. Jelenleg Luxemburg tölti be az EU Tanácsának elnöki posztját.


A Bizottság menekültválság kezelésére tett új javaslatait vitatják meg az EP-képviselők az állampolgári jogi szakbizottságban kedden.


A Bizottság javaslatot tesz egy állandó, sürgős esetben automatikusan alkalmazható áttelepítési rendszerre az EU-n belül, illetve egy közös uniós listára, amely a biztonságosnak minősített származási országokat tartalmazza. Ahhoz, hogy e két javaslat a gyakorlatban is megvalósuljon, a Parlament és a Tanács jóváhagyása is szükséges.


Az állampolgári jogi szakbizottság ezután a schengeni belső határokról vitázik.


A Parlament új nemzetközi klímamegállapodáshoz fűzött véleményéről szerdán szavaz a környezetvédelmi szakbizottság. Az állásfoglalás alapján tizenöt EP-képviselő vesz részt a decemberi párizsi klímakonferencián, ahol az országok képviselői megpróbálnak egyezségre jutni a következő időszakra vonatkozó célokról.


A kínzás tilalmáról szóló uniós szabályok frissítéséről szavaz kedden a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság. A szabályozás az olyan eszközökre, vagy anyagokra is kiterjed, amelyek alkalmasak lehetnek kínzásra vagy emberölésre.


Martin Schulz, az EP elnöke nyitja meg az EU Tanácsának rendkívüli ülését szerdán. A találkozón a tagállamok vezetői egy új migrációs és menekültügyi politikáról tanácskoznak.


További információ