Európai szemeszter: koordinált gazdaságpolitika az uniós tagállamok között

Az EU koordinálja és monitorozza a tagállamok gazdaság-, költségvetési és foglalkoztatáspolitikáját - ez az a folyamat, amelyet európai szemeszterként ismerünk. Tudjon meg többet videónkból.

Európai szemeszter: az uniós országok rendbentartásának eszköze

Hogyan működik az európai szemeszter?

Az európai szemeszter minden évben novemberben kezdődik, amikor az Európai Bizottság publikálja éves növekedési vizsgálatát. A növekedési előrejelzés alapján elkészítenek egy keretrendszert, amelyet az uniós tagállamok a költségvetési tervük értékelésére használhatnak. Az erős növekedés több jövedelmet jelent, a gyengébb kevesebbet.

A szemeszter júniusban ér véget, amikor a nemzeti kormányok elfogadják az éves növekedési vizsgálaton alapuló javaslatokat. Ezeket fel kell használniuk, amikor a következő évre vonatkozó költségvetést összeállítják.

Ezalatt a folyamat alatt a Parlament tanácsadói szerepet tölt be. Emellett pedig nyilvános vitákat is tartanak, hogy felhívják a figyelmet, bevonják a tagállamok nemzeti képviselőit az Európai Parlamenti Hét nevű éves konfereciába, és biztosítsák a javaslatok és döntések számonkérhetőségét a Bizottság és a Tanács által.

Az európai szemeszter menete

  • Az Európai Bizottság publikálja az éves növekedési vizsgálatát (november).
  • Az Uniós államfők elfogadják az EU gazdasági prioritásait (március).
  • Az uniós tagállamok benyújtják a reformjavaslataikat a Bizottságnak (április).
  • A Bizottság országspecifikus ajánlásokat dolgoz ki (május).
  • Az Európai Tanács jóváhagyja az országspecifikus ajánlásokat (június).
  • Az uniós tagállamok felhasználják a következő évi költségvetésük tervezésében ezeket a javaslatokat.
  • Az Európai Parlament tanácsadói szerepet játszik a folyamatban.

Hogyan kezdődött?

A gazdasági és pénzügyi válság, amely 2008-ban kezdődött, megmutatta, milyen gyorsan tud terjedni a bizonytalanság és instabilitás egyik országról a másikra, az EU-n belül is. 2010-ben ezért az Európai Tanács úgy döntött, létrehozza az európai szemesztert, hogy segítsen a tagállamok gazdaságpolitikáját uniós szinten is összehangolni. A strukturális reformok segítettek a stabilitás biztosításában, a rendkívül magas államadósság elkerülésében, ahogy a növekedés fellendítésében és a munkanélküliség elleni harcban is. Az első európai szemeszterre 2011-ben került sor.

Habár az európai szemeszterben minden uniós tagállam részt vesz, különös figyelemmel kísérik az euróövezet országait.