A nagy mennyiségű adat, azaz Big Data és a személyes adatok védelmének kérdése

Több millióan használjuk az internetet nap, mint nap, amivel óriási adatmennyiséget generálunk a napi tevékenységünkről, vásárlásainkról, vagy éppen utazásainkról. E nagy mennyiségű adat feldolgozása és elemzése számos lehetőséget nyújt a vállalatoknak és a hatóságoknak, de felvet bizonyos problémákat is, mint a tulajdonjog és a személyes adatok védelmének kérdése.

Online Security Technology ©AP Images/ European Union-EP
A személyes adatok védelme kiemelten fontos az EU-ban ©AP Images/ European Union-EP

Mi az a „Big Data”?

A nagy mennyiségű adat, angolul Big Data olyan különösen nagyméretű adathalmaz, amely az emberek viselkedésére vonatkozó adatokat tartalmaz. Ilyen lehet az online vásárlásokra vonatkozó információ, a GPS-jelek, név, életkor, lakóhely, vagy akár az egészségügyi állapot. Az adatok forrása főként az internet és a közösségi oldalak, de lehetnek különböző érzékelők, vagy a vásárlási szokásokat követő rendszerek is.

Az adatok felhasználása

A rendelkezésre álló adatok elemzésének köszönhetően hatékonyabb lehet a cégek marketing tevékenysége, hiszen csak azoknak hirdetik a termékeiket, akiket érdekelhet. De segítséget nyújthatnak például a városvezetésnek is a közösségi közlekedés kialakításában, vagy akár új utak építésében.

Adatvédelmi szempontok

Hogyan lehet biztosítani az alapvető jogok védelmét a nagy mennyiségű adat felhasználása során? Erről vitázott a Parlament állampolgári jogi szakbizottsága hétfőn.

Ana Gomes (szocialista, portugál), aki a Parlament saját kezdeményezésű jelentésén dolgozik a témában, elmondta: „Egy olyan gazdaság, amelynek az adatok állnak a középpontjában, számos lehetőséget kínál a növekedésre és munkahelyteremtésre, ideértve az új üzleti modelleket és hatékonyabb termelést”.

Az EP-képviselő hozzátette, hogy az adatok felhasználása ugyanakkor veszélyt is jelenthet az alapvető jogokra: „Sokan azt mondják, hogy a nagy mennyiségű adat csupán egy adatbázison alapuló statisztika. De ez nem a hagyományos értelemben vett statisztika, hiszen a felhasznált adatbázis olyan személyes adatokból áll össze, amelyek alapvető védelmet érdemelnek”.

A tömeges adatgyűjtés kérdése sokakat aggaszt. Óriási port kavart a nemzetközi sajtóban, amikor Edward Snowden, aki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (NSA) dolgozott, 2013-ban információt szivárogtatott ki a szervezet által végzett tömeges adatgyűjtésről újságíróknak. Emellett sokan aggódnak azért is, hogy a cégek esetleg engedély nélkül átadhatják a személyes adataikat egy harmadik félnek.

Ana Gomes szerint ezért a cégeknek és a hatóságoknak az adatok feldolgozásakor és felhasználásakor a lehető legmagasabb fokú átláthatóságra kell törekedniük.