Mire jó az európai egészségbiztosítási kártya?

A betegségek sajnos nincsenek tekintettel a nyaralásra, ezért fontos, hogy európai utazásunk során megkapjuk a szükséges egészségügyi ellátást. Ebben segít az egészségbiztosítási kártya.

Európai egészségbiztosítási kártya az orvosnak a rendelőben
Európai egészségbiztosítási kártya

Mire jó az európai egészségbiztosítási kártya?


Ez egy olyan ingyenes kártya, amelyet minden országban a nemzeti egészségbiztosítási szolgáltató bocsát ki. A kártyával utazásunk, ideiglenes tartózkodásunk során az EU bármelyik tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe vehetjük az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szükségünk van. Ugyanazok a feltételek vonatkoznak ránk, mint az adott országban biztosítással rendelkezőkre.

Ismerje meg, hogyan igényelhet kártyát!

Mire nem lehet használni az európai egészségbiztosítási kártyát?


Fontos tudni, hogy az európai egészségbiztosítási kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, és nem garantál ingyenes szolgáltatásokat - előfordulhat ugyanis, hogy az adott tagállamban biztosított személyeknek fizetniük kell az egészségügyi ellátásért, így ez a szabály vonatkozik ránk is. A kártya emellett nem fedezi a költségeinket, ha kifejezetten azzal a céllal utazunk egy másik országba, hogy orvosi kezelést vegyünk igénybe.

Az EU közegészségügy területén végzett munkájáról ide kattintva olvashat többet.