Európai Ügyészség: hatékonyabb fellépés az EU-s pénzekkel való visszaélésekkel szemben

A határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség felállításáról döntött csütörtökön az EP.

Gavel and european union flag
Az Európai Ügyészség felállításáról szavazott az EP ©AP Images/European Union-EP

Az Európai Ügyészség 20 tagállam megerősített együttműködését jelenti, amiben részt vesz Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Németország, Görögország, Olaszország, Finnország, Franciaország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia és Spanyolország. A többi tagállam bármikor csatlakozhat az együttműködéshez.

Komoly fellépés kell az uniós pénzekkel történő csalás ellen

Csak a határokon átnyúló hozzáadottértékadó-csalás (héa) évi mintegy 50 milliárd eurós bevétel-kiesést okoz az EU-ban, az EP már régóta hatékonyabb fellépést kér a csalások ellen.

Az Európai Ügyészség éppen ebben ezen segítene: független szervként a határokon átnyúló csalások és az EU pénzügyi érdekeinek sérelme kapcsán nyomozhat, vádat emelhet, és bíróság elé állíthat elkövetőket.

Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága szeptember 28-án adott zöld utat az ügyészség létrehozásának, október 5-én pedig a plenáris ülésen is megszavazták a képviselők.

Mi változik?

Jelenleg csak a tagállamoknak van hatáskörük arra, hogy az EU-s pénzekkel történő visszaéléseket kivizsgálják - azonban csak az országhatárokon belül. Időnként azonban összetett, határokon átnyúló ügyekkel találkoznak, mint az uniós strukturális alapokat érintő csalások, vagy nagy méretekben elkövetett nemzetközi héacsalások.

A nemzeti bűnügyi nyomozóknak sokszor nincsenek meg az eszközeik, hogy határokon átnyúló ügyeket vizsgáljanak, nemzetközi szervezeteknek (mint a Eurojust, vagy az Europol) pedig nincs felhatalmazásuk arra, hogy bűncselekményeket göngyölítsenek fel az egyes tagállamok szintjén. Az Európai Ügyészség ezeket a hiányosságokat fogja orvosolni.

Az ügyészség a gyakorlatban

Az uniós csalások elleni küzdelem részeként az Európai Ügyészség hidat képez az európai és a nemzeti szintű bűnüldözési erőfeszítések között.

Székhelye Luxembourgban lesz, kétszintű ügyészi kollégiumként fog működni. A központi szint az Európai Főügyészből áll majd, aki átfogó felelősséggel tartozik a hivatal működéséért. A decentralizált szintet a résztvevő tagállamokban lévő delegált európai ügyészek alkotják.

További információ