PESCO: a hatékonyabb védelmi együttműködésért az EU-ban

December 11-én 25 tagállam minisztere hivatalosan is elkötelezte magát, hogy szorosabbra fűzi az együttműködést a védelem területén. Az EP már régóta dolgozik azért, hogy ez megvalósuljon.

Védelmi együttműködés Európában
Védelmi együttműködés

Az állandó strukturált együttműködés, röviden PESCO (Permanent Structured Cooperation), megteremti a lehetőséget arra, hogy a tagországok jobban összedolgozzanak a védelem és a biztonság terén. „Ez teszi lehetővé, hogy a katonai együttműködés most egymástól elkülönülő kis szigeteit egy tető alá vonhassuk” - mondta Michael Gahler (néppárti, német).

 

PESCO: hatékonyabb együttműködés lépésről lépésre

 

A tagállamok a Lisszaboni Szerződésben állapodtak meg a PESCO létrehozásáról, a Bizottság és a Parlament mindvégig támogatta. November 13-án 23 ország (köztük Magyarország is) írta alá a hivatalos bejelentést, amely december 11-én lépett életbe.

 

Évi több milliárd euró megy kárba a védelmi beszerzésekre fordított összegből a beszerzési folyamatok korlátai és a felesleges többletkapacitások miatt. A PESCO egyik fő célja, hogy összehangolja a tagországok katonai kapacitását és erőforrásait. „Meggyőződésem, hogy az EU védelmi politikája sokkal kézzel foghatóbbá válik attól, hogy bizonyos katonai formációkat a PESCO alá vonunk” - mondta Michael Gahler.

 

A tagállamok önkéntes alapon vesznek részt az együttműködésben, de ha úgy döntenek, hogy bekapcsolódnak, akkor vállalásokat kell tenniük az együttműködés előmozdítására. Ha ezeket nem tartják be, akkor felfüggeszthetik a tagságukat.

 

A PESCO keretében a tagországok közös célokat, projekteket határoznak meg - mint például új katonai eszközök fejlesztése, vagy a logisztika összehangolása -, majd ezek megvalósítására nemzeti terveket dolgoznak ki.

 

„Véget kell vetnünk annak, hogy a hadifelszerelések gyártói vetélkednek egymással a nemzeti és uniós piacon” - mondta Michael Gahler jelentéstevő, a közös európai biztonság- és védelempolitikáról szóló EP-jelentés szerzője.

 

Az EP már többször szót emelt a védelmi együttműködés erősítése mellett

 

Habár 2014 óta 14 ország megemelte a védelmi politikára fordított összeget, a Parlament szerint a tagállamoknak GDP-jük 2%-át erre kellene költeniük (jelenleg ez csak Görögországban, Észtországban és az Egyesült Királyságban valósul meg). A képviselők emellett arra kérik a tagállamokat, hogy vonják össze forrásaikat és erősítsék meg az Európai Védelmi Ügynökség koordináló szerepét.

 

PESCO vs. NATO

 

A PESCO kritikusai azt mondják, hogy bármilyen katonai együttműködés kontraproduktív lehet, mert aláássa a NATO céljait. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ugyanakkor elmondta: „Véleményem szerint erősítheti Európa védelmi rendszerét, ami jó Európának, de jó a NATO-nak is”. Michael Gahler is úgy fogalmazott: „Biztos vagyok benne, hogy az a 22 ország amely az EU és a NATO tagja is, gondoskodik róla, hogy a PESCO sikeres legyen”.