Üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban (infografika)

Az Európai Unió mely tagállamai és iparágai bocsátják ki a legtöbb üvegházhatású gázt, és mely országok a világ legnagyobb légszennyezői? Infografikánkon bemutatjuk a főbb tudnivalókat.

Üvegházhatású gázok éves kibocsátása az EU-ban


Ahogy infografikánkon is látszik, a légszennyező anyagok között a szén-dioxid (CO2) aránya a legjelentősebb, 81,2%-os, ami jellemzően emberi tevékenységből származik. Más üvegházhatású gázok jóval kisebb mennyiségben kerülnek a légkörbe, ugyanakkor ezek a szén-dioxidhoz képest hatékonyabban tartják vissza a Föld felszínéről távozó hőt. A metán például egy 20 éves időszak alatt több mint 80-szor erősebben, mint a szén-dioxid.

Tudjon meg többet a különböző üvegházhatású gázokról, eredetükről és felmelegedési potenciáljukról.


Az üvegházhatású gázok éves kibocsátásának mértéke az EU-ban
A légszennyező anyagok kategóriánként az EU-ban (2019)

Az üvegházhatású gázok kibocsátása iparáganként


Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) hatodik értékelő jelentése szerint az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátása a 20. század eleje óta körülbelül 1,1°C-os felmelegedésért felelős. E tevékenységek közé tartozik például a szén-, olaj- és gázégetés, az erdőirtás és a mezőgazdaság.

Az alábbi ábra azt mutatja be, hogyan alakult az üvegházhatású gázok kibocsátása a 28 uniós tagállamban kibocsátó ágazatok szerint 2019-ben. A kibocsátás 77,01%-áért volt felelős az energiaszektor, amelynek nagyjából harmadát teszi ki a közlekedés. A mezőgazdaság 10,55%-át adja az uniós kibocsátásnak, az ipari termelés 9,10%-ot, a hulladékkezelés pedig 3,32%-ot.

Arról, hogy mit tesz az EU az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért ide kattintva lehet többet megtudni.

Üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban ágazatonként (2019)
Üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban ágazatonként (2019)

Üvegházhatású gázok EU-s országonként és világszinten


Az alábbi ábrák az uniós tagállamok teljes 2019-es kibocsátását, illetve a világ legnagyobb szennyezőit mutatják be 2015-ös adatok alapján. Az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb kibocsátója Kína és az Egyesült Államok után, majd ezt követi India és Brazília. Az Unión belül Németország a legnagyobb kibocsátó több mint 900 millió tonnával, míg Magyarország kibocsátása 61 millió tonna.

Ugyanakkor mivel egyes üvegházhatású gázok akár évezredekig is a légkörben maradhatnak, így globális hatásuk van attól függetlenül, hogy eredetileg mely ország területén kerültek a légkörbe.

A kibocsátás tagállamonként (2019)
A kibocsátás tagállamonként (2019)

Mik azok az üvegházhatású gázok?

  • Az üvegházhatású gázok a légkörbe kerülve a melegházakhoz hasonlóan viselkednek: elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő napfényt, mintegy csapdába ejtik, és nem engedik, hogy távozzon az űrbe.
  • Az így létrejövő üvegházhatás felelős a Földön tapasztalható egyenletesen meleg hőmérsékletért, ami lehetővé teszi, hogy a bolygón élet alakuljon ki.
  • Sok üvegházhatású gáz természetesen is megtalálható a légkörben, ugyanakkor az emberi tevékenység jelentősen hozzáad ehhez, fokozza az üvegházhatást és hozzájárul a globális felmelegedéshez.
A legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó országok (2015)
A legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó országok (2015)