Az új EU-s szabályoknak köszönhetően jönnek a nulla energiaigényű házak

A tervek szerint 2050-re minden EU-s otthon energiatakarékos lenne. Ezzel nem csak a fűtésszámla csökken, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátása is. Videónkban megmutatjuk a részleteket.

Az EU támogatná az energiatakarékos házak építését és a régi épületek felújítását

2021. január 1-jétől az EU-ban minden újépítésű háznak nulla vagy ahhoz közelítő energiafelhasználással kell működnie, beleértve a hűtéshez, fűtéshez és a világításhoz használt energiát is. Emellett az Unió bevezet egy egységes minősítési rendszert az épületek energiateljesítményére. Az EU ezzel támogatná a tiszta energia használatát.

Az EP-képviselők 2018 áprilisában, a strasbourgi plenáris ülésen szavaztak az új szabályokról, amelyekről előzetesen már megállapodtak a Tanáccsal. Az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv módosítása többek közt kitér az alábbiakra:

  • A régi, energiapazarló épületek felújítására hosszú távú stratégiát kell kidolgozniuk a tagállamoknak. Az új szigeteléssel 2050-re az európai épületek alig fogyaszthatnak majd energiát,
  • Az EU-nak ösztönöznie kell az olyan okostechnológiák használatát, amellyel csökkenthető az energiafogyasztás,
  • A jövőben minden új épület parkolóhelyein elektromos töltőállomásokat kell telepíteni.
„Ezzel a tagállamok kezébe adtuk az eszközöket ahhoz, hogy a jövőben energiatakarékosabb lakásokat és házakat építsenek”
Bendt Bendtsen (néppárti, dán) jelentéstevő

Az EU-ban fogyasztott energia 40%-át fordítjuk az épületeink hűtésére és fűtésére. Az európai házak közel 75%-a pazarolja az energiát.

Magyarországon fűtésre, meleg vízre és főzésre használják a háztartási energiafogyasztás 80%-át, és a KSH szerint körülbelül 4,4 millió otthon szigetelése nem felel meg a modern elvárásoknak.

A tiszta energia támogatására tett uniós lépések emellett a megújuló energiaforrásokra és az elektromos készülékek hatékonyságára is kiterjednek.

További cikkek a témában