Új limit az autók és kisteherautók szén-dioxid-kibocsátására

A közúti közlekedési ágazat klímasemlegessége érdekében az EU 2035-től betiltja a belső égésű motorral hajtott új személygépkocsik és kisteherautók értékesítését.

Az ambiciózus éghajlat-politikai célok elérése érdekében az EU felülvizsgálja a jogszabályokat azokban az ágazatokban, amelyek közvetlenül érintettek a „Fit for 55 csomagban”. Ez magában foglalja a közlekedést is, mely az egyetlen ágazat, ahol az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása meghaladja az 1990-es értéket, ugyanis több mint 25%-kal nőtt. A közlekedés az EU teljes kibocsátásának ötödét adja.

A közúti közlekedés adja a közlekedésből származó kibocsátás legnagyobb százalékát, 2021-ben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 72%-áért volt felelős.

 

Miért az autók és a kisteherautók?


Az autók és kisteherautók az európai szén-dioxid-kibocsátás mintegy 15%-áért felelősek.

Az autók károsanyag-kibocsátására vonatkozó egységes szabályozás hozzájárulna az EU 2030-ra kitűzött klímacéljainak eléréséhez.

A jelenlegi helyzet


2019-ben 122,3 gramm volt az új autók kilométerenkénti átlagos szén-dioxid-kibocsátása, ami alacsonyabb, mint az EU 2015-2019-es időszakra vonatkozó 130 grammos célértéke, de így is magasabb, mint a 2021-re kitűzött 95 g/km.

Az elektromos autók száma gyorsan növekszik, 2020-ban az újonnan nyilvántartásba vett személygépkocsik 11%-át tették ki

Amit érdemes tudni a gépjárművek szén-dioxid-kibocsátásáról az EU-ban azt infografikán foglaltuk össze.

Új célok

Az új jogszabály irányt mutat a nulla CO2-kibocsátás felé 2035-re az új személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek esetében. A köztes kibocsátáscsökkentési célokat 2030-ra a személygépkocsik esetében 55%-ban, a kisteherautók esetében pedig 50%-ban határozza meg.

A célokat százalékban fejezik ki, mert a 95 g/km-es szabványt újra kell számítani az új, szigorúbb károsanyag-kibocsátási teszt szerint, amely jobban tükrözi a valós vezetési viszonyokat.

A felülvizsgált jogszabálynak a zéró kibocsátású járművek szélesebb körű bevezetésével kell segítenie a polgárokat, és ösztönöznie kell a zéró kibocsátású technológiák innovációját.

A Parlament és a tagállamok 2022 októberében megállapodtak a szabályok végleges formájáról. Ezt a Parlament 2023 februárjában hagyta jóvá és a Tanács 2023 márciusában fogadta el. A jogszabály 2023 áprilisában lépett hatályba.

Emellett az EU azt tervezi, hogy több elektromos töltő- és hidrogén-töltőállomást hoz létre.

2023 júliusában a Parlament új szabályokat fogadott el, amelyek szerint 2026-ig 60 kilométerenként elektromos töltőállomásokat kell telepíteni a főutak mentén, 2031-ig pedig legalább 200 kilométerenként hidrogéntöltő állomásokat. A szabályokat a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt hatályba lépnének.

Bővebben a közlekedési kibocsátásokról:

Blurred silhouettes of cars surrounded by steam from the exhaust. ©APimages/European Union-EP
Kevésbé szennyező autók gyártását kéri az EP ©APimages/European Union-EP

Kacsolódó cikkek