Kihirdették a 2018-as Szaharov-díj döntőseit

Oleg Szencov ukrán filmrendező, a Földközi-tengeren a bevándorlók életét mentő civil szervezetek és a marokkói Nasser Zefzafi a díj döntősei között. A nyertest október 25-én választják ki.

The 3 finalists of the Sakharov Prize for Freedom of Thought 2018 are
Kihirdették a Szaharov-díj idei döntőseit

A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó Szaharov-díj döntőseit idén is a külügyi és a fejlesztési szakbizottság választotta ki, október 9-én kedden, Brüsszelben. A nyertes személyéről október 25-én dönt a Parlament elnöke és a frakcióvezetők.

A Szaharov-díj idei döntősei:

Oleg Szencov
, ukrán filmrendező, akit 20 év börtönbüntetésre ítéltek, a Krím félsziget de facto orosz vezetése elleni terrorista cselekmények tervezésének vádjával.

A bevándorlók emberi jogait védő és a Földközi-tengeren életüket mentő civil szervezetek. Az Európa különböző részeiről érkező civil szervezetek dolgozói saját életüket kockáztatva 2015 óta azért dolgoznak, hogy felkutassák és megmentsék a Földközi-tengeren keresztül Európa partjai felé tartó bevándorlókat.

Nasser Zefzafi, a Hirak, a marokkói Rif régióban zajló mozgalom vezetője, aki a korrupció, az elnyomás és a hatalommal való visszaélés ellen küzd. Tavaly májusban elfogták és 20 év börtönre ítélték „az állambiztonság ellen irányuló összeesküvés” miatt.

Mi a következő lépés?

Október 25-én az Elnökök Értekezlete, amely Antonio Tajani EP-elnökből és a képviselőcsoportok vezetőiből áll, választja ki az idei év Szaharov-díjasát a három döntős közül. Az elismerést és a vele járó ötvenezer eurót december 12-én adják át ünnepélyes keretek között Strasbourgban, az Európai Parlamentben.

Háttér

Az idén már 30 éves Szaharov-díj a gondolat- és véleményszabadságért Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viseli. Az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda minden évben a díjat olyan személyeknek, vagy csoportoknak, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. Tavaly a venezuelai demokratikus ellenzék kapta a díjat.

További információ