Ivóvíz az EU-ban: jobb minőség és könnyebb hozzáférés

Az EP elfogadta az ivóvíz minőségének és hozzáférhetőségének javítását célzó szabályokat. Döntöttek továbbá a műanyaghulladék csökkentéséről is.

Biztonságos és tiszta ivóvíz mindenkinek

Európában a legtöbb ember hozzáfér a jó minőségű ivóvízhez. A csapvíz még biztonságosabbá tétele érdekében az Unió ivóvíz-irányelve a fertőzések elkerülésért minimum értékeket határoz meg az emberi fogyasztásra alkalmas víz (ivóvíz, főzéshez, vagy egyéb háztartási célokra használt víz) minőségére vonatkozóan.

A Parlament a 2020 decemberi plenáris ülésen szavazta meg az új ivóvízminőségi irányelvet, amelytől azt várja, hogy még a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok is jó minőségű csapvízhez jutnak majd.

„Egy üveg palackozott ásványvíz áráért csaknem 700 liter csapvizet kaphatunk" - mondta Christophe Hansen (népáárti, luxembourgi) jelentéstevő.

A csapvíz minőségének javítása mellett az európai vízkészletek állapotán is javítani kell. Külön állásfoglalásábana Parlament felszólította az uniós országokat, hogy legkésőbb 2027-ig maradéktalanul hajtsák végre a rendelkezéseket, hogy az összes felszín alatti és felszíni víz megfelelő állapotot érjen el.

Drinking water
Ivóvíz az EU-ban

Jobb minőség és hozzáférhetőség


Az új irányelv célja többek között, hogy elősegítse a fogyasztói elégedettség növekedését, mindenkit arra bátorítva, hogy fogyasszon több csapvizet.

Az új szabályok higiéniai minimumkövetelményeket határoznak meg az ivóvízzel érintkező anyagokra, így például a csővezetékekre vonatkozóan. Továbbá egy a megfigyelési listákra vonatkozó mechanizmust is életbe léptet, hogy figyelemmel kísérje az endokrinkárosító vegyületek, a gyógyszerek és a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatását és az ezzel kapcsolatos új ismereteket.

Az új irányelv külön figyelmet szentel a sérülékeny csoportoknak, akiknek nincs, vagy igen behatárolt a hozzáférésük a tiszta ivóvízhez.

Mivel a csapvíz olcsó és környezetbarát, a tagállamok gondoskodni fognak róla, hogy minél több ingyenes ivókút legyen a közterületeken (például bevásárlóközpontokban, reptereken) és mindenhol, ahol ez megoldható.

A csapvíz környezetbarát


A Bizottság szerint az ivóvízhez való jobb hozzáférés abban is segíthet, hogy 17 százalékkal kevesebb palackozott vizet fogyasszunk. Így nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de a környezetre is pozitív hatást gyakorolhatunk: csökken a szén-dioxid kibocsátás és a műanyaghulladék.

Drinking water
Gazdasági és környezeti hatás

Mit gondolnak az európaiak?


Az eddig már több mint 1,8 millió aláírást gyűjtő „Right2Water” lakossági kezdeményezés egy kitűnő példája annak, mennyire elkötelezettek tudnak lenni az európaiak az ivóvíz minőségének javítása iránt. A felmérések viszont azt mutatják, hogy az emberek nem érzik magukat biztonságban külföldön, ha az ivóvíz minőségéről van szó. Ezért van szükség minél több nyilvános információra a vízminőséget illetően.

Drinking water
Mit gondolnak az európaiak az ivóvízről?

Az irányelv kihirdetését követően a tagállamoknak két évük van, hogy hatályba léptessék a szükséges törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket.

Az EU közegészségügy területén végzett munkájáról ide kattintva olvashat többet.

Water fontaine
Tiszta víz az ivókútból