20 éves az euróövezet: a Parlament a közös pénznem évfordulóját ünnepelte

Az euró 20 évvel ezelőtti bevezetése kézzelfogható hasznot hozott úgy az állampolgároknak, mint a vállalatoknak, szerte Európában. Ezt ünnepelte a Parlament január 15-én a plenáris ülésen.

Happy birthday, dear Eurozone! Our Economic and Monetary Union turned 20 on 1st January
Január 1-én lett 20 éves a gazdasági és monetáris unió. Boldog születésnapot, euróövezet!

Az eurót 1999 elején vezették be, először elektronikus formában a banki ügyleteknél és fizetéseknél, három évvel később pedig érmék és bankjegyek formájában is.

A közös pénznem megkönnyítette az emberek életét, például azzal, hogy a különböző országokban nem kellett összehasonlítani az árakat, egyszerűbb lett a vásárlás, az utazás és egy stabil pénznemben való megtakarítás. Továbbá új lehetőségeket nyitott meg a vállalatok számára, mivel nem kellett többé a változó árfolyamok bizonytalanságával számolni.

Az euró jelenleg 19 uniós országban hivatalos pénznem. Emellett fontos nemzetközi szerepet tölt be: 2017-ben a nemzetközi kifizetések 36 százalékára használták, ezzel az amerikai dollár után a második helyet foglalja el, amelyet a kifizetések 40 százalékára használtak.

A 2018 novemberi Eurobarometer felmérés szerint az euróövezetben rekord mennyiségű támogatója van az eurónak. A válaszadók 74 százalékának többsége úgy gondolja, hogy az euró bevezetése jót tett az Európai Uniónak, 64 százalékuk pedig úgy, az euró jót tett a saját országának is.

Versenyképesebb piac

A Parlament január 15-i ünnepségén Antonio Tajani EP-elnök elmondta: „Az eurónak köszönhetően az egységes piacunk átláthatóbb és versenyképesebb lett, előremozdítva a tranzakciókat, a kereskedelmet és a turizmust is.”

Hozzátette, az euró segíthet a szociális piacgazdaság megvalósításában azzal, hogy fellendülést hoz és munkát ad az európai állampolgároknak. Tajani további reformok kidolgozására szólított fel, egy még teljesebb tőkepiaci unió, bankunió, és egy költségvetési unió felépítése érdekében.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke elmondta: „A gazdasági fellendülés és stabilitás biztosítása hosszú távon közös feladatunk, amelyet a legkönnyebben közösen tudunk megoldani. Együtt erősebbek vagyunk.”

A strasbourgi ünnepségen felszólalt továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank korábbi elnöke, Mário Centeno, az Eurogroup elnöke és Robert Gulatieri, az EP gazdasági szakbizottságának elnöke.

További információ