A víz újrahasznosítására ösztönzi a mezőgazdaság szereplőit az EP

A vízhiány egyre nagyobb probléma szerte Európában. A Parlament ezért a víz újrahasznosítására ösztönzi a mezőgazdaság szereplőit, ezzel biztosítva az EU édesvízkészletét.

A víz újrafelhasználása az EU-ban a vízhiány ellen

A népsességnövekedés, a városiasodás és a turizmus mind közrejátszik a vízhiány és a szárazság kialakulásában, amely egyre jobban sújtja Európa számos területét, különös tekintettel a földközi-tengeri régióra. A vízkészletek kifogyóban vannak és a klímaváltozás miatt a helyzet egyre inkább romlani fog. Egy becslés szerint 2030-ra Európa folyómedreinek fele vízhiánnyal küzdhet majd.

Az európai édesvízkészlet biztosítása érdekében a Parlament május 13-án megszavazta a szennyvíz újrahasznosításáról szóló javaslatot.

Szigorú szabályok, rendszeres ellenőrzések

Az új szabályok a tisztított szennyvíz újrafelhasználására biztatják a mezőgazdaság szereplőit, például az öntözések során. Erre jelenleg ugyanis az EU-ban évente elhasznált vízmennyiség körülbelül felét használjuk. Ha a mezőgazdaságban egyre inkább előtérbe kerülne az újrahasznosított víz, az évente öt százalékkal csökkenthetné a friss víz kitermelést.

A növények és a termés védelme érdekében az új szabályok szigorúan meghatározzák a mezőgazdaságban öntözésre használható, kezelt víz minőségi minimumfeltételeit és elrendelik a rendszeres ellenőrzéseket, előírják továbbá a szennyvíztisztító telepek számára, hogy legyen kockázatkezelési tervük. A szabályozás értelmében a tagállamok hatóságai bocsájtják ki az engedélyeket arra vonatkozóan, mely növények öntözésére használhatják a tisztított vizet és ellenőrzik, hogy mindenki betartja-e ezeket a szabályokat.

Az egységes uniós szabályoktól azt várják a képviselők, hogy azok kiegyenlítik majd a vízvisszanyerő telepek üzemeltetői és a gazdálkodók közötti egyenlőtlenségeket, és lebontják a mezőgazdasági termékek szabad mozgásának akadályait.