A halálbüntetés kérdése Európában és a világban

Az EP határozottan ellenzi a halálbüntetést és szeretné elérni, hogy betiltsák az egész világon. Tudjon meg többet infografikánkból.

Infographic with fact and figures on death penalty in the world in 2019 and map countries with the most executions
A halálbüntetés kérdése a világban

Halálbüntetés: a legfőbb tudnivalók


2019-ig 142 ország törölte el a halálbüntetés intézményét törvényileg vagy a gyakorlatban. 56 országban azonban még mindig használják ezt a büntetési formát. 2019-ben 20 országból jelentettek kivégzéseket, több mint 657 alkalommal (kivéve Kínát, ahol valószínűsíthetően több ezer kivégzés történt), és több mint huszonötezer ember van halálsoron. A kivégzések száma most volt a legalacsonyabb ebben az évtizedben.

A 2019-ben jelentett kivégzések 86 százaléka négy országban történt: Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Egyiptomban. Kínából viszont nem tudjuk az adatokat, azokat ugyanis államtitokká nyilvánították. (Forrás: Amnesty International)

Ázsiában, az arab országokban és az Egyesült Államokban van egy tábor, akik erősen ellenzik a halálbüntetés eltörlését. Az 55 afrikai ország nagyjából négyötödében már eltörölték a halálbüntetést vagy moratórium van életben.

Timeline of the abolishment of the death penalty in EU countries
Európai Unió: A halálbüntetés eltörlésének ideje az egyes tagállamokban

Hogyan küzd az EU a halálbüntetés ellen?


Az Európai Unió a halálbüntetés elleni küzdelem egyik élharcosa. Az Emberi Jogok Európai Egyezményével összhangban minden uniós tagállam eltörtölte a halálbüntetést.

Az EU számos módon küzd a halálbüntetés eltörléséért:

  • betiltja azon árucikkek kereskedelmét, amelyek kínzásra vagy kivégzésre használhatók
  • olyan kereskedelmi politikát folytat, amely támogatja az emberi jogokat
  • támogatja olyan civil szervezetek munkáját, akik olyan országokban ellenőrzik és dokumentálják a folyamatokat és hívják fel a figyelmet, ahol a halálbüntetés még mindig érvényben van
  • az ENSZ folyamatos megfigyelőjeként minden olyan kezdeményezést és akciót támogat, amelynek célja a halálbüntetés megszüntetése
  • a Parlament javaslatokat fogad el és vitákat szervez, ezzel is elítélve azt, hogy még mindig vannak olyan országok, ahol a halálbüntetés intézménye létezik. Egy 2015-ben elfogadott javaslat elítéli azt, hogy a halálbüntetést bizonyos országok arra használják, hogy elhallgattassák az ellenzéket, és olyan alapokon ítélnek halálra embereket, mint a vallás, homoszexualitás vagy házasságtörés.


Fehéroroszország az egyetlen olyan európai ország, ahol még mindig zajlanak kivégzések. Oroszországban moratórium van érvényben.

„A halálbüntetés a leginkább előre megfontolt gyilkosság.”
Albert Camus