Az Erasmus+ program jövője: még több lehetőség, nem csak fiataloknak

Nagyobb költségvetés, felnőttképzés, több lehetőség a fogyatékossággal élő embereknek - összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az új Erasmus+ programról.

Laughing girl with down syndrome uses a laptop at a library. ©Ermolaev Alexandr/Adobe Stock
Új, szélesebb körben igénybe vehető Erasmus+ programot hagyott jóvá az EP ©Ermolaev Alexandr/Adobe Stock

Május 18-án a Parlament elfogadta a 2021-2027-es időszakra vonatkozó Erasmus+ programot, amelynek fő célja, hogy továbbra is munkához segítse a fiatalokat.

Az EP-képviselők a Tanáccsal folytatott tárgyalások során elérték, hogy további 1,7 milliárd euróval megtoldják a program költségvetését, így az előző időszakhoz képest csaknem duplájára nőtt az Erasmus+ finanszírozási kerete. Ennek köszönhetően az elkövetkező 7 évben mintegy 10 millió ember vehet majd részt külföldi csereprogramokban, beleértve a hallgatókat, tanárokat és oktatókat minden ágazatban.

28 milliárd euró

az Erasmus+ programra szánt költségvetés 2021–2027 között

Az EP-képviselők javaslatára Szakmai Kiválósági Központokat hoznak létre. Ezek olyan nemzetközi programok, amelyek minőségi szakmai tréningeket biztosítanak, ahol a fiatalok hasznos szaktudáshoz juthatnak.

Prioritás volt az EP számára, hogy a program inkluzív legyen, és hozzáférhető a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok számára. Őket különböző módokon kellene segíteni, például nyelvtanfolyamokkal, adminisztratív segítségnyújtással vagy online tanulási lehetőségekkel.

Az EU célkitűzéseihez igazodva az Erasmus+ támogatja majd a digitális és zöld átmenetet, illetve az élethosszig tartó tanulást a felnőtteknek kínált lehetőségeken keresztül.

Mi az Erasmus+ program?


Az Erasmus+ az EU egy olyan programja, amely az oktatást, a képzéseket, a sportot és a fiatalokat támogatja Európában. 1987-ben egy diákcsere-programként indult, 2014 óta pedig tanároknak, gyakornokoknak és önkénteseknek is ajánlanak lehetőségeket, minden korosztályban.

Az elmúlt 30 évben több mint 9 millióan vettek részt az Erasmus+ programban, csak 2019-ben majdnem 940 ezrenjutottak a program által lehetőséghez. Jelenleg 33 országban (mind a 27 uniós tagállamban, Törökországban, Szerbiában, Észak-Macedóniában, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) vannak különböző programok, de a program továbbra is nyitott újabb partnerségek kialakítására.

Az Európai Bizottság felmérése szerint három Erasmus+ programos gyakornokból egynek ajánlanak állást annál a vállalatnál, ahol a gyakornoki idejüket töltötték. A diploma megszerzése utáni öt éven belül 23 százalékkal kisebb a munkanélküliségi ráta azoknál a fiataloknál, akik külföldön tanultak vagy gyakornokoskodtak.

Hogyan lehet jelentkezni?


Az Erasmus + program keretében különböző lehetőségek állnak rendelkezésre a szervezetek és a magánszemélyek számára. Attól függően, hogy a program mely részéhez kívánnak pályázni, előfordulhat, hogy a felkészülés és a pályázati eljárás eltér egymástól. A jelentkezés menetéről itt találnak részletes információt.

Új Erasmus+ költségvetés a fiatalok lehetőségeinek javítására