Hogyan választják meg az EP elnökét?

Ahogy az Európai Parlament a 2019–2024-es ciklus második felébe lép, a képviselők új elnököt választanak. Az eljárásról infografikánkból tudhat meg többet. 

Hogyan választják az EP elnökét?

Infografika az Európai Parlament elnökének és alelnökeinek megválasztásáról és feladatairól

A képviselők január 18-án szavaznak arról, hogy ki legyen az Európai Parlament következő elnöke. Ezt megelőzően január 17-én tisztelegtek az előző elnök, David Sassoli emléke előtt, aki január 11-én hunyt el.

A posztért induló jelölteket vagy a képviselőcsoportok jelölik, vagy egy legalább 36 képviselőből álló csoport. A választásnál legfeljebb négy forduló lehetséges, az utolsó fordulóban a verseny aközött a két jelölt között dől el, akik a legtöbb szavazatot kapják a megelőző körben. A jelöltek közül az lehet az EP elnöke, aki megkapja a képviselők által leadott érvényes szavazatok abszolút többségét.

A Parlament elnöke irányítja az EP tevékenységét, levezeti a plenáris üléseket és képviseli a Parlamentet a többi uniós intézménnyel szemben. Az elnök távollétében néhány feladatot átruházhat a 14 alelnökre, akiket szintén az első plenáris ülésen választanak meg.

Az EP elnökét két és fél évre nevezik ki, de mandátuma megújítható.

Az Európai Parlament elnökéről itt tudhat meg többet.