Ki kicsoda: a Parlament vezetése

A képviselők 2022 januárjában megválasztották az Európai Parlament új elnökét, alelnökeit és quaestorait. Infografikánk segítségével megismerheti az EP kulcspozícióit betöltő személyeket.

Ki kicsoda Az Elnökség

A Parlament elnökét két és fél évre választják, mandátuma megújítható

 

Az Európai Parlament elnöke, alelnökei és quaestorai együtt alkotják az Elnökséget, amely az intézmény belső szervezetére vonatkozó ügyekben hoz határozatokat. Noha az elnök felügyeli a Parlament munkáját, továbbá jogi ügyekben és a külső kapcsolatokban képviseli a Parlamentet, egyes feladatait delegálhatja is az alelnökökre, akik például a plenáris ülések vezetése során helyettesíthetik az elnököt. A quaestorok foglalkoznak a képviselőket érintő pénzügyi és adminisztratív kérdésekkel.

Az e pozíciók betöltésére szóló megbízatás csupán két és fél évre szól, így az európai parlamenti képviselők minden parlamenti ciklus elején és közepén is választanak elnököt, alelnököket és questorokat.

Ha többet szeretne tudni az Elnökség tagjainak feladatairól, kattintson a névre vagy a fényképre.

2023 januárjában az EP-képviselők szavazással Marc Angelt (S&D, LU) választották meg a Parlament alelnökének. Angel Eva Kaili (NA, EL) helyét vette át, akinek 2022. decemberében megszűnt az alelnöki megbízatása.

2023 októberében Martin Hojsíkot (Renew Europe, Szlovákia) választották alelnöknek, Isabel Wiseler-Limát (EPP, Luxemburg) pedig quaestornak. Hojsík váltotta Michal Šimečka (Renew Europe, Szlovákia), Wiseler-Lima pedig Cristophe Hansen (EPP, Luxemburg), saját szerepkörükben, miután Šimečka és Hansen a nemzeti választások után távoztak az Európai Parlamentből.

Victor Negrescut (S&D, Románia) 2023 novemberében választották meg quaestornak, Monika Beňová (független, szlovák) helyére.

Jan-Christoph Oetjent (Renew Europe, német) 2024 januárjában választották meg alelnöknek Nicola Beer (Renew Europe, német) helyére, aki elhagyta a Parlamentet, hogy az Európai Beruházási Bank alelnöke legyen.