A méhek és más beporzó fajok csökkenésének okai és következményei

A méhek és más beporzó fajok létfontosságúak az európai környezet és gazdaság számára. Összefoglaltuk miért ijesztő a méhpopuláció csökkenése és mit tenne az EU, hogy megállítsa.

Az utóbbi években Európa-szerte drasztikusan csökkent a méhek száma, vannak akik egyenesen a méhpopuláció haldoklását emlegetik. A probléma azonban nemcsak kontinensünket érinti, az USA-ban, Oroszországban és Brazíliában is ez a tendencia.

Miért olyan fontos a méhek és más beporzó fajok szerepe?


A beporzók szerepe nemcsak a környezetünk, de a gazdaság szempontjából is létfontosságú. A statisztikák szerint csak a méhek az uniós élelmiszertermelés 76%-át befolyásolják. Számos növény szaporodása közvetlenül tőlük függ és eltűnésük bizonyos növényfajok kihalásához vezethet. Ez pedig a mezőgazdaságban és az élelmiszerbiztonság területén is éreztetné a hatását.

Ennek elkerüléséért indította az EU 2018-ban az első uniós szintű kezdeményezést a beporzók védelméért. A célja, hogy kutatások segítségével többet tudjunk a problémáról, felhívhassuk rá a figyelmet és megtalálhassuk a megoldást.

A biológiai sokféleség új, 2030-as stratégiáról szóló 2021. júniusában tartott szavazáson az EP-képviselők az EU beporzókról szóló uniós kezdeményezés sürgős felülvizsgálatára szólítottak. A felülvizsgált kezdeményezésnek tartalmaznia kell egy új, az egész EU-ra kiterjedő beporzó megfigyelő keretrendszert. Ennek határozott intézkedésekkel és határidős célokkal, valamint hatásmutatókkal és szükség esetén kapacitásbővítési lehetőséggel is rendelkeznie kell. Egyetértettek a Bizottság azon célkitűzéseivel is, hogy 50% -kal csökkentsék a veszélyes és vegyi növényvédő szerek használatát.


Az uniós állatjóléti és állatvédelmi szabályokról ide kattintva olvashat többet.

infographic illustration on pollinators
Melyek a beporzók?

Mire vezethető vissza a beporzók számának csökkenése?


Az ijesztő mértékű csökkenéshez többek között az agráriparban használt növényvédő szerek, az éghajlatváltozás és a különböző vírusok is hozzájárulnak. Emellett az urbanizáció miatt egyre csökken ezeknek az élőlényeknek a mozgástere, az élelemforrásuk, a hely a fészekrakáshoz. Az EU-ban jelenleg tízből egy pillangófajt a kihalás fenyeget.

infographic illustration on pollinators
Számos fajt a kihalás fenyeget

Gazdasági hatások


A vadvirágok 78%-a, míg a termények 84%-a részben a beporzók tevékenységétől függ. A becslések szerint a világ növénytermesztésének 5-8%-a közvetlenül az állatok általi beporzáson múlik. A beporzók közvetve hozzájárulnak a gyógyszerek, bioüzemanyagok és építőanyagok előállításához is.

De elég csak a méztermelésre gondolnunk. Az EU-ban mintegy 17 millió méhkas van és 600 ezer méhész dolgozik. A méhek kb. 250 ezer tonna mézet termelnek évente, amellyel az EU Kína után a világ második legnagyobb méztermelője. A legtöbb mézet adó országok Románia, Spanyolország és Magyarország.

15 millió euró

Az EU becsült éves mezőgazdasági termeléséből ennyi közvetlenül a beporzó rovaroknak tulajdonítható.
infographic illustration on pollinators
Gazdasági hatás