Rákellenes világnap: így küzd az EU a betegség ellen (infografika)

A rák elleni küzdelem prioritás az EU számára, a február 4-ei világnap célja felhívni a figyelmet a betegségre, hangsúlyozni a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát.

Radiológusok elemzik egy beteg PET-MRI-vel készült felvételeit 2019. június 5-én egy franciaországi kórházban. ©AFP/STEPHANE DE SAKUTIN
2035-re megduplázódhat a dagantos megbetegedések száma. A megelőzés és az időben való felismerés kulcsfontosságú. ©AFP/STEPHANE DE SAKUTIN

Az EU-ban közel 3 millió új daganatos esetet diagnosztizáltak 2020-ban és ugyanebben az évben 1,2 millió ember vesztette életét a betegség következtében. A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok. Az innovatív kezeléseknek és az ellátáshoz való jobb hozzáférésnek hála azonban sok európai beteg a korábbiaknál tovább él a diagnosztizálást követően. A rákos megbetegedések 40%-a megelőzhető az EU-ban, a becslések szerint a daganatos megbetegedésekből felgyógyultak száma 12 millió körüli

Az uniós intézkedésekről a közegészségügy területén ide kattintva olvashat többet.

Leggyakoribb daganatos megbetegedések

Leggyakoribb daganatos megbetegedések

Daganatos megbetegedések az EU-ban

  • A világ népességének kevesebb mint 10%-a származik Európából, mégis a daganatos esetek 25%-át itt diagnosztizálják
  • A túlélési arányok közti különbség az EU tagállamai között meghaladja a 25%-ot
  • Az EU-ban diagnosztizált daganatos megbetegedések csaknem 75%-a 60 év feletti korosztályt érinti

A legtöbb halálesetet okozó daganattípusok

A legtöbb halálesetet okozó daganattípusok

Daganatos megbetegedések a Covid idején


A becslések szerint Európában 100 millió szűrővizsgálatot nem végeztek el a járvány idején, és 1 millió daganatos esetet nem diagnosztizáltak. 5 daganatos betegből 1 nem kapta meg időben a szükséges műtéti vagy kemoterápiás kezelést.

Az előzetes tanulmányok szerint azonban a Covid19 vakcinák némelyike mögött meghúzódó mRNS technológia hatékony lehet a jövőbeni rákellenes gyógyszerek fejlesztése során.

Uniós intézkedések a rák elleni küzdelemben


Az EU segíti az együttműködést a tagállamok között az információ megosztás, kutatás, megelőzés és kezelés területén, valamint támogatja a figyelemfelhívó kampányokat. Emellett kutatási projektekbe, klinikai vizsgálatokba és képzési programokba is befektet. Számos uniós jogszabály garantálja a hatékonyabb fellépést a daganatos megbetegdések kockázatát növelő tényezők (dohányzás, rákkeltő anyagok használata, peszticidek, stb.) ellen.

40% körüli

a megelőzhető rákos megbetegedések aránya

2020-ban a Parlament a rák elleni közdelemmel foglalkozó különbizottságot hozott létre, hogy felülvizsgálja az EU rákellenes fellépését, és javaslatokat tegyen a témában. A bizottság jelentését és az ajánlásokat a 2022 februári plenáris ülésen fogadta el a Parlament.