Kiberbűnözés: mi is tehetünk ellene

A kiberbűnözés egyre nagyobb problémákat okoz az online térben. Az alábbiakban tippeket olvashat arról, hogyan védheti meg magát.

Is your password safe? ©Vitalii Vodolazskyi/AdobeStock
©Vitalii Vodolazskyi/AdobeStock

A gazdaság és a társadalom digitális átalakulása lehetőségeket és kihívásokat is teremt, a kiberbiztonság pedig egyre fontosabb mind társadalmi, mind személyes szinten.

A kiberbűnözők adathalászatot, rosszindulatú programokat telepítését és más rosszindulatú gyakorlatokat használnak az adatok ellopására és az eszközökhöz való hozzáférésre, ami lehetővé teszi számukra, hogy bármit megtegyenek a bankszámlákhoz való hozzáféréstől a szervezetek adatbázisának böngészéséig.

A legfőbb kiberbiztonsági fenyegetésekkel kapcsolatban itt tudhat meg többet.

Mit tehet a biztonsága megőrzéséért?


Az EU folyamatosan dolgozik a kiberbiztonság fokozásán, de az alábbi tippek követésével nagyobb biztonságban lehet az internetezés és a távoli munkavégzés során.

  • Legyen óvatos a spamnek tűnő e-mailekkel, SMS-ekkel és telefonhívásokkal, különösen, ha arra sürgetnek, hogy a válság miatt térjen el a szokásos, elővigyázatos lépésektől. Ne feledje, hogy a bankok és más intézmények, cégek soha nem kérik a jelszavunk felfedését.

Tegyen meg mindent azért, hogy biztonságos hálózatról csatlakozzon az internetre. Cserélje le a wifi alapértelmezett jelszavát egy erősebbre, és korlátozza a hálózathoz csatlakoztatott eszközök számát, csak megbízható eszközöknek adjon engedélyt.

  • Cserélje gyakran a jelszavát és válasszon hosszú és összetett jelszót, amely számokat, betűket és speciális karaktereket tartalmaz.
  • Védje a készülékeit. Frissítse az összes alkalmazást, telepítsen vírusirtót, tűzfalat és egyéb internetes biztonsági programokat.
  • Próbálja a munka közben használt eszközeit csak a munkára használni, hogy a családtagok nehogy véletlenül vírusos programot töltsenek le rá.

 

Kiberbiztonsági intézkedések az Unióban


Az EU intézményei, mint például az Európai Bizottság, a kiberbiztonsági ügynökség (Cert-EU), vagy az Europol nyomon követik a rosszindulatú tevékenységeket, felhívják a figyelmet a lakosság és a vállalkozások védelmére.

A Parlament régóta támogatja az internet biztonságát célzó uniós intézkedéseket, mivel a hálózati és információs rendszerek és szolgáltatások megbízhatósága és biztonsága létfontosságú a társadalom számára. A Parlament és a Tanács tárgyalói a közelmúltban megegyeztek az ellenséges kiberműveletek elleni uniós szintű ellenállóképesség erősítéséről szóló jogszabályokról.

Bővebben arról, hogy miért fontos a kiberbiztonság az EU számára, valamint az új uniós szabályokról

További cikkeink arról, hogyan alakítja az EU a digitális világot