A sajtószabadság védelme a koronavírus-járvány idején

A Covid-19 súlyosan érinti a médiát, amelynek döntő szerepe van abban, hogy az emberek pontos és megbízható tájékoztatást kapjanak a vírusról, és kevesebb álhírrel találkozzanak.

A sajtószabadság világnapja


Május 3. a sajtószabadság világnapja. A Riporterek Határok Nélkül idei sajtószabadság-rangsora már figyelembe vette a koronavírus-járvány szabad sajtóra gyakorolt hatását is.

Európa a legbiztonságosabb az újságírók számára


A 2020-as sajtószabadság-rangsor szerint Európa az a régió, ahol a sajtószabadság a legbiztosabb védelem alatt áll. A legtöbb tagállam a „megfelelő”, vagy „elég jó” minősítést kapta, a legelőkelőbb helyeken idén is Finnország, Dánia, Svédország és Hollandia végzett. Magyarország a 89. helyen áll.

Infographic on EU countries press freedom rankings in 2020
A Riporterek Határok Nélkül rangsora

A Riporterek Határok Nélkül azonban figyelmeztet, hogy a kontinensen is ért zaklatás, vagy fenyegetés újságírókat.

Növekszik az újságírókkal szembeni ellenséges fellépés a világban


A koronavírus-járvány lassítását célzó vészhelyzeti intézkedések miatt számos ország hátrébb csúszott a rangsorban, például Irán (három helyet esett vissza, 173.), vagy Irak (hat helyet esett vissza, 162.). Kína a 177. helyen áll.

Továbbra is a Közel-Kelet és Észak-Afrika a legveszélyesebb régiók a világon az újságírók számára. A sajtószabadság megsértésével kapcsolatos esetek száma az ázsiai és csendes-óceáni térségben növekedett a legnagyobb mértékben.

A Riporterek Határok Nélkül adatai szerint 2020-ban már 11 újságírót gyilkoltak meg. Ebből a szempontból a tavalyi év volt a legkevésbé rossz az elmúlt 16 év során. 2019-ben ugyanis csökkent azoknak az újságíróknak a száma, akik konfliktusos övezetekben veszítették életüket, így összesen világszerte 49 halálesetről tudunk (ez 44%-os csökkenés a 2018-as adathoz képest).

infographic on the number of journalists killed, detained or held hostage in the word in 2019 and its evolution since 2010
Az újságírói munka nem veszélytelen

A néhány pozitív adat ellenére a média szabadságának általános helyzete az egész világon romlott, és az újságírók elleni fenyegetések gyakoribbak. Az újságírók számára biztonságosnak ítélt országok száma továbbra is csökken: 2019-ben és 2020-ban a 180 vizsgált országnak mindössze 24%-a „megfelelő” vagy „elég jó” besorolású, szemben a 2018. évi 26%-kal és a 2017-es 27%-kal.

Jelenleg a világon mintegy 361 újságírót tartanak fogva, majdnem egyharmadukat Kínában. 2019 végén még 389 volt ez a szám. Kína után a legtöbb esetet Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Szíriából, Törökországból, Vietnámból, Iránból, Bahreinből és Jemenből jelentették. A túszul tartott újságírók száma 2019-ben változatlan maradt, ők Szíriában, Jemenben, Irakban és Ukrajnában vannak. (A túszul ejtett újságírókra vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre 2020-as adatok.)

A Riporterek Határok Nélkül 180 országot vizsgálva állítja fel minden évben rangsorát, amelyben 0 és 100 pont között értékeli a sajtószabadság helyzetét az adott államban, figyelembe véve például a média függetlenségét, a jogszabályi kereteket, az átláthatóságot és az újságírók elleni erőszakot is. Minél alacsonyabb a szám, annál jobb a sajtószabadság helyzete az adott országban.

A média is nehéz helyzetbe került a világjárvány miatt


Az ágazat reklámbevételei óriási mértékben csökkentek az elmúlt időszakban. A Parlament attól tart, hogy a pénzügyi problémák miatt a média egyre kevésbé lesz képes világos és megbízható információkkal szolgálni és felvenni a versenyt a vírus kapcsán terjedő hamis információkkal.

Az EP-képviselők április 17-én elfogadott állásfoglalásukban hangsúlyozták, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás súlyos közegészségügyi problémát jelent, és minden európai számára elérhetővé kell tenni a megbízható információforrást. A független és megfelelően finanszírozott média elengedhetetlen a demokráciában.

A szólásszabadsághoz, a média szabadságához és sokszínűségéhez való jogot az EU Alapjogi Chartája és az Emberi Jogok Európai Egyezménye is hangsúlyozza.

Infographic showing Article 11 of the EU charter of fundamental rights on freedom of expression and information
Az EU Alapjogi Chartája is tartalmazza a véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságát

Vészhelyzeti támogatás a médiának


A kulturális szakbizottság arra kérte a Bizottságot, hogy vizsgálja meg egy vészhelyzeti alap létrehozásának lehetőségét, amelyből a média és sajtó kaphatna támogatást.

Az EU már hozott néhány intézkedést kifejezetten a médiaszabadság támogatása és az újságírók védelme érdekében. 2020 márciusában 5,1 millió eurót tett elérhetővél a sajtószabadságot, vagy a média sokszínűségét veszélyeztető, megsértő ügyek feltárására és megelőzésére, valamint a határokon átnyúló nyomozások támogatását célzó projektek finanszírozására.

Ide kattintva elérhető a cikkünk, amelybenösszefoglaltuk, mit tesz az EU a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.