A biológiai sokféleség megóvása az EU-ban (videó)

Egymillió fajt fenyeget a kihalás a Földön. A veszélyeztetett fajok és az emberek érdekében az EU segíti a biodiverzitás megőrzését a kontinensen. Részletek videónkban.

A biológiai sokféleség csökkenése jelentős fenyegetéssé vált az életünkre nézve.

A biológiai sokféleség alapvető fontosságú az egészséges ökoszisztémához, ezért az EU számos módon dolgozik a megóvásán.

Az Európai Bizottság 2020. májusában mutatta be az új 2030-as biodiverzitási stratégiát, miután a Parlament 2020. januárjában a biológiai sokféleség csökkenésének fő mozgatórugóinak kezelésére és jogilag kötelező célok kitűzésére szólított.

A 2021. júniusi plenáris ülésen a Parlament elfogadta álláspontját a 2030-ig tartó uniós biodiverzitási stratégiáról ragaszkodva ahhoz, hogy annak végrehajtása összhangban legyen az európai zöld megallpodással összefüggő stratégiákkal, beleértve a farmtól a villáig nevű programot is.

A biodiverzitás fontosságáról itt írtunk bővebben.

Mit tartalmaz az EU 2030-as biodiverzitási stratégiája?


Az Unió 2010-ben elfogadott és 2020-ig tartó stratégiája jelölte ki a kereteket annak, hogy mit tesz az EU a biodiverzitás védelméért.

Az EU biodiverzitási céljainak meghatározása


A 2030-as biodiverzitási stratégiájában az EU új célokat tűzött ki maga elé a következő évtizedre.

A képviselők határozottan támogatták azokat az uniós célokat, amelyek szerint az EU tengeri és szárazföldi területeinek legalább 30% -át védetté kell nyilvánítani, valamint az EU óceánjai és szárazföldjeinek 10% -át érintetlenül kell hagyni.

Szeretnék, hogy a célkitűzések kötelező érvényűek legyenek, és az uniós országok nemzeti szinten, a regionális és helyi hatóságokkal együttműködve hajtsák végre azokat. A Parlament üdvözölte a természet helyreállításáról szóló, kötelező célokat tartalmazó javaslatot is.

A beporzó fajok csökkenésének kezelése


A képviselők hangsúlyozták, hogy a beporzó fajok csökkenése nemcsak a biológiai sokféleségre káros, hanem az élelmezésbiztonságot is veszélyezteti, és sürgették az EU beporzókról szóló uniós kezdeményezésének sürgős felülvizsgálatát. A felülvizsgált kezdeményezésnek tartalmaznia kell egy új, az egész EU-ra kiterjedő beporzó megfigyelő keretrendszert. Ennek határozott intézkedésekkel és határidős célokkal, valamint hatásmutatókkal és szükség esetén kapacitásbővítési lehetőséggel is rendelkeznie kell. Egyetértettek a Bizottság azon célkitűzéseivel is, hogy 50% -kal csökkentsék a veszélyes és vegyi növényvédő szerek használatát.

A városi zöld területek kihasználása


A városi zöld területek is támogathatják a biológiai sokféleséget, és hozzájárulhatnak a lakosság fizikai és szellemi jólétéhez.

A képviselők támogatják annak az uniós platformnak a létrehozását, melynek célja a környezetbarát célok támogatása a városokban és arra szólítják a Bizottságot, hogy határozzon meg konkrét és kötelező érvényű célokat a biológiai sokféleséggel kapcsolatban. Ilyen például:

 • a zöldtetők minimális aránya az új épületeknél

 • a városi gazdálkodás támogatása

 • annak biztosítása, hogy nem használnak kémiai növényvédő szereket

 • a műtrágya-felhasználás csökkentése az EU városi zöldterületeinA mezőgazdaság hatásainak csökkentése

A képviselők üdvözölték azt a 2030-as célkitűzést, mely szerint a mezőgazdasági földterületek legalább 25%-a esetében ökológiai gazdálkodást alkalmazzanak, amelynek közép- és hosszú távon is növekednie kell.

Egyetértettek a Bizottság céljaival, melyek szerint:

 • 50 %-as csökkenteni kell több veszélyes és vegyi növényvédő szer használatát

 • legalább 20%-al csökkenteni kell a műtrágyák használatát

 • legalább 50%-as csökkenteni kell a tápanyagveszteség 2030-ig.
A nearly extinct Iberian lynx, Lynx pardinus, standing on a rock
Számos fajt fenyeget a kihalás Európában

A veszélyeztetett fajok és a biológiai sokféleség megőrzése Európában

Korábban az EU erőfeszítései a biodiverzitás javítására a 2020-as biodiverzitási stratégia keretében zajlottak, amelyet 2010-ben vezettek be.

 • A madárvédelmi irányelv célja az EU-ban vadon élő 500 madárfaj védelme

 • Az élőhelyvédelmi irányelv biztosítja a ritka, veszélyeztetett vagy őshonos állat- és növényfajok megőrzését, beleértve mintegy 200 ritka és jellegzetes élőhelytípust

 • A Natura 2000 a természetvédelmi területek legnagyobb hálózata a világon, ritka és veszélyeztetett fajok élőhelyeivel

 • Az EU elindította uniós szintű kezdeményezését a beporzók védelméért, amelynek célja, hogy kutatások segítségével többet tudjunk a problémáról, felhívhassuk rá a figyelmet és megtalálhassuk a megoldást

 

Ezen kívül az Európai Unió a LIFE programon keresztül támogatást biztosít környezet- és természetvédelmi projektek számára.

Infografika az Európában veszélyeztetett és kihalás szélén álló fajokról.