A vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk a jogsértésekért (videó)

A képviselők új uniós törvényt akarnak, amely biztosíthatja a vállalatok elszámoltathatóságát, ha cselekedeteik kárt okoznak az embereknek, vagy a bolygónak. További információ videónkban!

Emberi jogok, környezeti és vállalati társadalmi felelősségvállalás

Olyan törvény kidolgozására sürgeti a Bizottságot a jogi ügyekért felelős szakbizottság jelentése, amely kötelezi az EU-ban lévő vállalatokat, hogy foglalkozzanak értékláncaik azon vonatkozásaival, amelyek sérthetik az emberi jogokat (ideértve a szociális, szakszervezeti és munkajogi jogokat), a környezetet (például az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulás) és jó kormányzást. A jogi szakbizottság vállalati elszámoltathatóságról szóló jelentését a március 8-ai plenáris ülésen vitatták meg az Európai Parlament tagjai.

Az, hogy jót tesznek jelenleg nem jelent versenyelőnyt az üzleti vállalkozások számára. A jelentés szerint az egész EU-ra kiterjedő közös megközelítés hiánya hátrányos helyzetbe hozhatja azokat a vállalatokat, amelyek proaktívak a szociális és környezeti kérdésekben. A szabályok vonatkoznának az EU összes nagyvállalatára, valamint a tőzsdén jegyzett kis- és középvállalkozásokra és a kis- és középvállalkozásokra, amelyek „kockázatos” ellátási láncokat osztanak meg nagyobb vállalatokkal.

A kötelező szabályoknak túl kell lépniük az EU határain is - állítják az EP-képviselők. Eszerint minden olyan vállalatnak, amely be akar lépni az EU belső piacára, beleértve az EU-n kívüli székhelyűeket is átvilágítás során köteles bizonyítania, hogy betartja a környezeti és emberi jogi kötelezettségeket.

Az EP-képviselők mindemellett szeretnék, hogy hatékonyabb legyen a harmadik országokban élő, különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő érintettek vagy áldozatok jogainak védelme. Éppen ezért tiltani akarják az olyan termékek behozatalát, amelyek súlyos emberi jogi jogsértésekhez kapcsolódnak, például kényszer- vagy gyermekmunka.

„Az Európai Parlamentnek ezen a héten esélye van a felelős üzleti magatartás vezetőjévé válni” - mondta Lara Wolters (szocialista, holland) jelentéstevő a hétfői vita során. „A vállalkozásoknak egyenlő feltételeket és egyértelmű jogi környezetet teremtünk. A fogyasztóknak biztosítjuk a tisztességes termékeket, a munkavállalók fokozott védelmet kapnak, az áldozatok számára javítjuk az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést. A környezet szempontjából pedig egy olyan lépést teszünk, amelyre már nagyon régen esedékes."

A Bizottság 2020 februárjában közzétett egy tanulmányt, amely megállapította, hogy az EU-ban jelenleg csak minden harmadik vállalat végez valamilyen átvilágítási intézkedést, miközben az európai vállalkozások 70% -a támogatja az EU-szintű átvilágítási szabályokat.

A képviselők 2021. március 10-én fogadták el a jelentést.

A Parlament ezt követően 2021. május 20-án jóváhagyott egy újabb jelentést, amelyben felkérte a Bizottságot, hogy frissítse és javítsa a környezeti felelősséggel kapcsolatos szabályokat és a környezeti bűnözésről szóló irányelvet. Annak ellenére, hogy a környezetet érintő bűncselekmények a világon a negyedik legnagyobb bűncselekmény-típusnak számítanak, a velük kapcsolatos nyomozások és az ítéletek aránya továbbra is alacsony. Éppen ezért van szükség a hatóságok - például az ügyészek és a bírák - képzésére a területen, hogy javuljon az ilyen bűncselekmények felderítése és szankcionálása - mondták az EP-képviselők.

Arról, hogy az EU kereskedelempolitikája hogyan segíti elő az emberi jogok és a környezetvédelmi normák előmozdítását ide kattintva tudhat meg többet