Megnyílt az út az Európa jövőjéről szóló konferencia felé

Az Európai Parlament,a Bizottság és a Tanács vezetői közös nyilatkozatot írtak alá az Európa jövőjéről szóló konferenciáról, ahol tabuk nélkül vitatható meg, milyen legyen a holnap Európája.

Konferencia Európa jövőjéről: írja meg saját jövőjét

David Sassoli az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök az EU Tanácsa nevében, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke március 10-én, a Parlament brüsszeli plenáris termében tartott ünnepségen írták alá a nyilatkozatot.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia célja, hogy az állampolgárok nagyobb szerepet kapjanak az EU jövőbeli politikájának és ambícióinak alakításában. Számos eseményt és vitát rendeznek majd az EU-ban, egy többnyelvű digitális platform segítségével pedig lehetővé teszik, hogy emberek megoszthassák gondolataikat.

„Az uniós polgárok elvárásai nagyobbak, mint valaha. Alapvető fontosságú, hogy továbbra is megfelelő eszközöket biztosítsunk Európának, hogy megfeleljen a szolidaritás iránti igényeknek és elvásároknak”- mondta Sassoli elnök. „A konferencia lehetőséget ad, hogy újra felfedezzük az európai projektet. Minden európait arra biztatunk, hogy vegyen részt a konferencián, és építse a holnap Európáját úgy, hogy az az ő "Európája" legyen.”

„Tisztában vagyunk azzal, hogy nem egyformán látjuk Európa jövőjét" - mondta António Costa. „Pontosan ezért meghatározó az Európa jövőjéről szóló konferencia, ahol ezt bármilyen tabu nélkül megvitathatjuk, összevetve különböző elképzeléseinket. Csak így tudjuk legyőzni a különbségeket és megerősíteni mindazt, ami összeköt minket.”

„A válság idején világosan látjuk, mit tesz Európa az emberekért, és melyek azok a területek, ahol hatékonyabbnak kell lennünk" - mondta von der Leyen, a Bizottság elnöke. „Ennek a konferenciának túl kell lépnie Brüsszelen, a tagállamok fővárosain. Szeretnénk meghallgatni az európaiakat - a fiatalokat, időseket, városlakókat és a vidékieket, az Erasmus hallgatókat, azokat, akik az utcákon tüntettek, és azokat is, akiknek kétségei vannak afelől, hogy a helyes út egy szorosabban összefonódó unió létrehozása”.

A 2020 végén végzett felmérés szerint a válaszadók háromnegyede úgy gondolja, hogy a konferencia pozitív hatással lenne az EU demokráciájára. A válaszadók fele szeretne maga is bekapcsolódni a folyamatokba.