Konferencia Európa jövőjéről: miről szól és hogyan működik?

Az Európa jövőjéről szóló konferencia minden európai polgárnak lehetőséget biztosít, hogy részt vegyen az EU jövőjének alakításában. Hogyan? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Conference on the Future of Europe (COFOE) infographic.
Az ötleteket, amikkel az emberek hozzájárulnak a konferenciához egy online platformon gyűjtik, ezek a javaslatok adják a vita alapját.

Egy olyan világban, ahol egy pandémiával küzdünk és folyamatosan a hosszú távú kihívásokra, például az éghajlatváltozásra keressük a megoldásokat az EU nyílt, demokratikus vitára invitálja a polgárokkal, hogy kiderüljön, szerintük mire kellene fókuszálni.

Inkluzív, demokratikus folyamat


Egy nemrégiben készült Eurobarométer felmérés szerint az európaiak 92% -a szeretné, ha a polgárok véleményét jobban figyelembe vennék az Európa jövőjével kapcsolatos döntések során. A konferencia célja ennek megvalósítása.

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság arra biztatja az európai polgárokat, hogy osszák meg elképzeléseiket arról, szerintük milyen irányba kellene Európának fejlődnie, mik a prioritások és hogyan kellene felkészülni a Covid19 utáni világra. Az intézmények a lehető legszélesebb körű konzultációt szeretnék elérni, különösen fontos a fiatalok bevonása a párbeszédbe.

Az ötleteket, amikkel az emberek hozzájárulnak a konferenciához egy online platformon gyűjtik, ezek a javaslatok adják a vita alapját. A vitán európai parlamenti képviselők, nemzeti parlamenti képviselők, a kormányok és az Unió intézményeinek képviselői és más partnerek vesznek részt. Az elhangzottak pedig olyan politikai javaslatok alapjává válnak, amik aztán EU-s szinten hozhatnak változásokat. A Parlament, a Tanács és a Bizottság is elkötelezett a polgárok meghallgatása iránt és folyamatosan nyomon követik a konferencia eredményeit.

A konferencián minden európai polgárt szívesen látnak életkorától, nemétől, végzettségétől vagy szakmai hátterétől függetlenül. A Parlament különösen a fiatalok aktív részvételét várja, a 2021 októberében rendezett Európai Ifjúsági Találkozón is fontos programpont volt az Európa jövőjéről szóló elképzelések összegyűjtése.

Hogyan működik?


A konferencia digitális platformja április 19-én indult. Az oldal lehetőséget kínál az emberek számára az ötleteik megosztására és a róluk való vitára. Ahol ezt az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, ott különböző eseményeket is lehet szervezni a platformon keresztül.

A polgári vitacsoportok, akik reprezentatív módon képviselik az EU-ban élő civileket az addig felvetett ötleteket tárgyalják és már a nyáron megkezdték munkájukat. Ősszel a felvetett ötletekről és arról folytatnak vitát, hogy milyen irányba kellene változnia az EU-nak. A négy, egyenként 200 tagból álló polgári vitacsoport mindegyike más témákon dolgozik. Ezek a következők:

  • Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság, munkahelyteremtés, oktatás, ifjúság, kultúra, sport és digitális átállás
  • Az európai demokrácia és értékek, jogok, jogállamiság, biztonság
  • Klímaváltozás, környezet és egészség
  • Az EU a világban és a bevándorlás

Mindegyik csoport legalább három alkalommal ül össze, és szabadon meghatározhatja prioritásait. Ajánlásaikat a konferencia plenáris ülésén mutatják be. A konferencia plenáris ülésének központi szerepe van, mivel az uniós intézmények, a kormányok és a nemzeti parlamentek képviselői tott találkoznak az állampolgárokkal, hogy megvitassák és kidolgozzák a javaslatokat. Az Európai Parlament a megválasztott képviselők mellett a polgárok fontos szerepét is hangsúlyozta.

Conference on the Future of Europe (COFOE) infographic.
A végrehaltó testület a konferencia plenáris ülésével együttműködve készíti majd el az összefoglaló jelentést, mely 2022 tavaszára várható

Az alakuló plenáris ülésre június 19-én került sor Strasbourgban, a következő ülés pedig október 22-23-án lesz, szintén Strasbourgban. Az ezt követő további üléseken megvitatják majd a a civilek javaslatait.

Idővonal a konferenciáról.

Arról, hogy az EP-képviselők közül kik vesznek részt a konferencia plenáris ülésén ide kattintva tudhat meg többet.

A végrehajtó testület felel a konferencia működéséért. A testület az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság képviselőiből, valamint megfigyelőkből áll.

Mit várhatunk a konferenciától?


Az eredménynagyban függ az emberek ajánlásaitól és az azokat követő vitáktól. A végrehaltó testület a konferencia plenáris ülésével együttműködve készíti majd el az összefoglaló jelentést, mely 2022 tavaszára várható. Az összefoglaló jelentést továbbítják áttekintésre az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság számára.