Ideje megosztani az ötleteket, elindult a Konferencia Európa jövőjéről

Az Európa jövőjéről szóló konferencia hivatalos megnyitó ünnepségére május 9-én, az Európai Parlament strasbourgi épületében került sor.

A konferencia célja, hogy az európai polgárok megoszthassák Európáról alkotott elképzeléseiket, és javaslatokat tehessenek a jövőbeni uniós politikákra vonatkozóan.

A hivatalos megnyitó ünnepség egyik központi eleme volt az Európa-nap programjának és a konferencia többnyelvű, digitális platformjának áprilisi elindítását követte.

Az ünnepségen Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök és Ursula von der Leyen a Bizottság elnöke beszélt az Erasmus + hallgatók és a konferencia végrehajtó testületének tagjai jelenlétében.

Több mint 500 állampolgár a terem óriás képernyőjén megjelenítve, a távolból csatlakozott az eseményhez. Miniszterek, EP-képviselők, a nemzeti parlamentek tagjai és más vendégek szintén online vettek részt az eseményen.

Minden európait meghívtak


Az ünnepség előadói hangsúlyozták, hogy a konferencia lehetőséget kínál az emberek számára, hogy részt vegyenek az EU jövőjének formálásában.

„Olyan időket élünk, amikor az állampolgárok felelősséget akarnak vállalni, bele akarnak szólni a mindennapi életüket, jövőjüket, a bolygó jövőjét érintő politikákba” - mondta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. „Itt az ideje nyitni, hogy a polgárok jobban bevonódhassanak a közéletbe, ez a konferencia célja.”

„Remélem, hogy ezen a konferencián nagy projektek, nagy ambíciók, nagy álmok jelennek majd meg” - mondta Emmanuel Macron francia elnök az ünnepséget megnyitva.

António Costa portugál miniszterelnök a Tanács elnöksége nevében arról beszélt: „Az Európa jövőjével foglalkozó konferencia hivatalos megnyitójának üzenete a jövőbe vetett bizalom.” Minden európait megszólított, mikor azt mondta: a konferencia nyitott, mindenki részt vehet rajta.

„Meg kell hallgatnunk minden - akár kritikus - hangot, és gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelően kövessük az elfogadottakat. Hiszem, hogy ez a konferencia valódi lehetőség az európaiak együttműködésére és az összefogásra a jövőnket érintő közös törekvésekért ”- mondta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke.

Van javaslata az EU jövőjét illetően? Ossza meg őket a konferencia digitális platformján, vegyen részt az eseményen!