Egységes töltők: jobb megoldás az embereknek és a környezetnek is

Az EU azzal szeretné megkönnyíteni a fogyasztók életét és csökkenti a pazarlást, hogy az USB-C-t az okostelefonok és más mobileszközök általános töltőjévé teszi.

Close up on a USB Type-C mobile phone charger on an EU Flag ©AdobeStock/WESTOCK
Close up on a USB Type-C mobile phone charger on an EU Flag ©AdobeStock/WESTOCK

Mindannyian tudjuk milyen frusztráló, hogy különböző USB-kábeleket kell használni az okostelefonok, táblagépek vagy fényképezőgépek feltöltéséhez. Az EU szeretné, ha túllépnénk ezen a problémán, egyrészt, hogy könnyebb legyen az életet, másrészt, hogy csökkenjen az e-hulladék. Azért, hogy jobban megismerjük miről szól az egységes töltő javaslata Anna Cavazzinivel, a Parlament fogyasztóvédelmi szakbizottságának elnökével beszélgettünk. Íme Facebook élő interjúnk összefoglalója.

A közös töltő javaslata


„Az Európai Parlament 10 éve szorgalmazza az egységes szabványt, hogy többé ne legyen szükség több kábelre” – mondta Cavazzini. A Bizottság önkéntes megállapodások révén próbálta bevonni a vállalatokat, ami részben működött is, azonban nem minden vállalat értett egyet. Éppen ezért a Bizottság végül jogszabályt javasolt a töltők egységes szabványára vonatkozóan.

Mit jelent ez a fogyasztók számára?


A javaslatnak két része van: az egyik a kábelek és az eszközök egységes szabványa, vagyis a jövőben a kábelek felcserélhetőek lennének egymással. Ez kedvez a fogyasztóknak, hiszen bármilyen kábellel tölthetik majd készülékeiket.

A második rész a „leválasztás”. „Ha új telefont veszek, gyakran automatikusan kapok egy új kábelt” – mondta Cavazzini. „A jövőben a telefonokat és eszközöket többé nem adják el automatikusan kábelekkel, ez csökkenti az elektronikai hulladékot.” Ez azt jelentené, hogy a fogyasztóknak külön kell megvásárolniuk a kábelt, de mivel a legtöbb embernek már van kábele, ez nem jelenthet nagy költségeket.

Mikorra várható a közös töltő az EU-ban?


Az optimista előrejelzés szerint a szabályok 2024-ben lépnek majd hatályba. Cavazzini reméli, hogy a Parlament befejezi a javaslattal kapcsolatos munkát, és 2022 végéig megállapodásra jut a Tanáccsal. A tagállamoknak ezt követően két évük lenne a törvény végrehajtására.

A Parlament elképzelései


Bár a javaslattal kapcsolatos munka hivatalosan még nem kezdődött el a Parlamentben, egyes képviselők már most több eszköz bevonását szorgalmazták. „A Bizottság javaslata sok eszközt tartalmaz, de például e-olvasókat nem” – mondta Cavazzini. Más képviselők szerint a jogszabálynak jövőbiztosnak kell lennie, például figyelembe kell vennie a vezeték nélküli töltést.

Gátat szabnak az innovációnak?


Az EP-képviselő szerint az iparág gyakran felhozza azt az érvet, hogy a jogszabályok akadályozhatják az innovációt. „A javaslat kimondja, hogy ha megjelenik egy új szabvány, amely jobb, mint az USB-C, módosíthatjuk a jogszabályokat.”

Mennyivel csökken az e-hulladék?


Különféle becslések léteznek erre vonatkozóan, de az egyik gyakran emlegetett szám nagyjából 1000 tonna évente. „Az elektronikai hulladék mennyisége növekszik a leggyorsabban az EU-ban. Ha valóban meg akarjuk valósítani a zöld megállapodást, és vissza akarjuk szorítani az erőforrások felhasználását, akkor minden akadályt meg kell szüntetni” – mondta.

Háttér


Az Európai Parlament egy évtizedes szorgalmazása után az Európai Bizottság 2021 szeptemberében végre javaslatot terjesztett elő a közös töltőre vonatkozóan. Ennek értelmében az USB-C az összes okostelefon, táblagép, kamera, fejhallgató, hordozható hangszóró és kézi videojáték-konzol szabványos portja lesz.