Szaharov-díjjal ismerte el a Parlament Alekszej Navalnij munkáját

Alekszej Navalnij nevében lánya, Darja Navalnaja vette át az Európai Parlament 2021-es Szaharov-díját a december 15-i ünnepségen.

Alekszej Navalnij több mint 10 éve Oroszország egyik vezető ellenzéki alakja, aki rendszeresen szót emel a korrupció és a Kreml emberi jogokkal kapcsolatos visszaélései ellen. Jelenleg börtönbüntetését tölti egy oroszországi kényszermunkatelepen. 

Az ünnepélyes díjátadáson David Sassoli, a Parlament elnöke méltatta Navalnij bátorságát: „Megfenyegették, megkínozták, megmérgezték, letartóztatták, de nem sikerült elhallgattatniuk... ahogy ő maga mondta egyszer: ott indul virágzásnak a korrupció, ahol semmibe veszik az emberi jogokat. Szerintem igaza van: a korrupció elleni küzdelem egyben harc az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartásáért is. És mindenképpen harc az emberi méltóságért, a jó kormányzásért és a jogállamiságért is” – mondta Sassoli. A Parlament elnöke Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását kérte.

Navalnij nevében lánya, Darja Navalnaja vette át a díjat, aki bírálta a diktátorok kibékítésére vágyókat, és kitart amellett, hogy Európának hűnek kell maradnia eszméihez: „Amikor apámtól kérdeztem, hogy szerinte pontosan mit mondjak el a beszédemben, azt írta: mondd azt, hogy senki sem tehet egyenlőségjelet Oroszország és a Putyin rezsim közé. Oroszország Európába tartozik, mi pedig azon dolgozunk, hogy valóban részévé váljon. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy Európa önmagáért is kiálljon, azokért a csodálatra méltó elvekért, amelyek a lényegét alkotják. Az eszmék Európáját, az emberi jogok ünneplését, a demokráciát és az integritást szeretnénk megélni.”

A strasbourgi ünnepségen jelen volt Leonyid Volkov, Navalnij politikai tanácsadója és Kira Jarmis, Navalnij sajtóreferense is.

A Parlament gondolatszabadságért járó Szaharov-díjának döntősei 2021-ben az országukban a nők jogaiért küzdő afgán nők és Jeanine Áñez bolíviai politikus voltak Navalnij mellett.

Ki Alekszej Navalnij?


Navalnij a Putyin- és kormányellenes tüntetések szervezésével, kormányfő-jelöltségével és korrupcióellenes reformok követelésével tett szert nemzetközi hírnévre. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke és a képviselőcsoportok vezetőinek 2021. október 20-i döntése értelmében ő a Szaharov-díj idei díjazottja. 

2021 augusztusában, egy szibériai út során Navalnijt megmérgezték és ezt követően hónapokat töltött Berlinben, mire felépült. 2021. januárjában visszatért Moszkvába, ahol azonnal letartóztatták, jelenleg egy szigorúan őrzött büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodik, még több mint két év van hátra a büntetéséből. 2021 március végén éhségsztrájkot indított, hogy tiltakozzon az orvosi ellátás hiánya miatt.

2021 júniusában egy orosz bíróság „szélsőséges csoportoknak” minősítette Alekszej Navalnij szervezetét, regionális irodáit és korrupcióellenes alapítványát.

Az EP-képviselők 2021 januárjában elfogadott állásfoglalásukban követelték Alekszej Navalnij és a szabadon bocsátásáért tiltakozó összes többi személy azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, és arra szólították az uniós országokat, hogy komolyan szigorítsák az Oroszország elleni szankciókat; 2021 áprilisában megismételték a felhívást.

Az Európai Parlament Szaharov-díja


A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat minden évben az Európai Parlament ítéli oda. A díjat 1988-ban hozták létre, hogy tisztelegjen az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat védelmező egyének és szervezetek előtt. Nevét Andrej Szaharov szovjet fizikusról és politikai disszidensről kapta. Az oklevél mellett a díjazott 50 000 eurót is kap.

2020-ban a Parlament a díjat Fehéroroszország demokratikus ellenzékének ítélte oda.

Facebook élő Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij politikai tanácsadójának részvételével 2021. december 15-én 16:00-tól.

Apja nevében Darja Navalnaja vette át az Európai Parlament 2021-es Szaharov-díját
Apja nevében Darja Navalnaja vette át az Európai Parlament 2021-es Szaharov-díját

Kacsolódó cikkek