Hogyan támogatja az EU Ukrajnát?

Az EU már az előtt támogatta Kijevet és a kapcsolatok szorosabbra fűzését Ukrajnával, hogy az országot 2022 februárjában megtámadta volna Oroszország. Összefoglaltuk, hogyan.

A Szovjetunióból való 1991-es kilépése óta Ukrajna saját utakon jár és szorosabb kapcsolatok kiépítésére törekszik Európával.

Oroszország


Ukrajna és Oroszország között feszült a helyzet. 2014-ben Oroszország a nemzetközi jog megsértésével annektálta a Krím-félszigetet, amit az EU határozottan elítélt. Emellett Oroszország hibrid háborút is folytat Ukrajna ellen, ide értve a gazdasági nyomásgyakorlást és a dezinformációs támadásokat.

A 2021 decemberében elfogadott állásfoglalásukban a képviselők arra szólították Oroszországot, hogy vonja vissza Ukrajnát fenyegető csapatait, és kijelentették, hogy Moszkva minden agressziójának magas gazdasági és politikai következménye lesz. A Parlament egy 2021 áprilisában elfogadott állásfoglalásában már komoly aggodalmának adott hangot az ukrajnai határon és az illegálisan megszállt Krím-félszigeten zajló jelentős orosz katonai jelenlét miatt.

A Parlament külügyi szakbizottságának, valamint biztonsági és védelmi albizottságának tagjai tényfeltáró látogatást tettek Ukrajnában január 30. és február 1. között.

A képviselők egységes válaszadásra szólítottak, és támogatásukat fejezték ki Ukrajna iránt az EU–Oroszország kapcsolatokról, az európai biztonságról és Oroszország Ukrajnával szembeni katonai fenyegetettségéről szóló 2022. február 16-i vita során. Roberta Metsola, a Parlament elnöke és a képviselőcsoportok vezetői szintén nyilatkozatot adtak ki az ukrajnai helyzetről.

Február 22-én a vezető EP-képviselők határozottan elítélték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök független egységként ismeri el Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéinek nem kormány által ellenőrzött területeit.

Két nappal később - február 24-én - Oroszország támadást intézett Ukrajna ellen. Az EU egy sor Oroszország elleni szankcióval, valamint Ukrajna támogatására irányuló kezdeményezésekkel válaszolt. További részletek arról, hogyan támogatja az EU és az Európai Parlament Ukrajnát 2023-ban, és hogyan támogatta az országot 2022-ben.

Társulási megállapodás


2014 szeptemberében az Európai Parlament jóváhagyta az EU–Ukrajna társulási megállapodást, amely egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmaz. A megállapodás politikai társulást és gazdasági integrációt teremtett az EU és Ukrajna között, és biztosította a kölcsönös szabad piaci hozzáférést. Az együttműködésre vonatkozó szabályokat állított fel olyan területeken, mint az energia, a közlekedés és az oktatás. Mindezek mellett reformok végrehajtását, a demokratikus elvek, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartását is elvárta Ukrajnától.

A szabadkereskedelmi megállapodás lényegében integrálta az EU és Ukrajna piacát, mivel eltörölte az importvámokat és betiltotta az egyéb kereskedelmi korlátozásokat.

Az EU Ukrajna fő kereskedelmi partnere, az ország nemzetközi kereskedelmének több mint 40%-át adja.

Vízum


2017 áprilisában az Európai Parlament támogatta azt a megállapodást, amely mentesíti az ukrán állampolgárokat a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumkötelezettség alól az EU-ba.

Azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek, 90 napra vízum nélkül léphetnek be az EU-ba bármely 180 napos időszakon belül, turisztikai, rokon- vagy barátlátogatás vagy üzleti célból, munkavégzés céljából azonban nem. A mentesség Írország kivételével minden uniós országra vonatkozik.

Egyéb támogatások


Számos uniós kezdeményezés létezik Ukrajna gazdaságának és zöld átmenetének támogatására, valamint az ország reformjának elősegítésére.

2014 óta az EU és a pénzintézetek több mint 17 milliárd euró összegű támogatást és kölcsönt mozgósítottak az ukrajnai reformok támogatására.

2015 óta több mint 11 500 ukrán diák vett részt az EU Erasmus+ programjában.

Az EU befektetett Ukrajna gazdaságélénkítő projekteibe is, ideértve 100 000 kis- és középvállalkozás közvetlen támogatását, több mint 10 000 vidéki vállalkozás támogatását, valamint az állami informatikai infrastruktúra korszerűsítését célzó alapokat.

A Covid járvány kezdete óta az EU több mint 190 millió eurót mozgósított Ukrajna számára az azonnali szükségletek és a társadalmi-gazdasági fellendülés támogatására, valamint 1,2 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást biztosított. Az EU több mint 36 millió védőfelszerelést, mentőautókat, egészségügyi felszerelést szállított az országba. A civil társadalommal együttműködve az Unió emellett élelmet és gyógyszereket is biztosít a veszélyeztetett családoknak.

2022. február 16-án a képviselők 1,2 milliárd eurós makroszintű pénzügyi hitelt hagytak jóvá Ukrajna 2022-es finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

Szaharov-díj


A Parlament 2018-ban Oleg Szencovnak ítélte oda a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat. Az ukrán filmrendezőt és emberi jogi aktivistát bebörtönözték, mert tiltakozott szülőföldje Krím félszigetének Oroszország általi annektálása ellen. 2018. szeptember 7-én kiengedték a börtönből az Oroszország és Ukrajna közötti fogolycsere-egyezmény részeként.