Európa Ukrajna mellett áll: a Parlament szigorúbb szankciókat vár Oroszországgal szemben

Az Európai Parlament nagyobb támogatást szeretne Ukrajnának, és szigorúbb szankciókra szólított Oroszországgal szemben.

A képviselők arra szólították Oroszországot: azonnal vonja ki csapatait, és állítsa vissza Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

A március 1-jei brüsszeli rendkívüli plenáris ülésen, amelyen az Ukrajna elleni orosz támadásra adott Uniós válaszról vitáztak, Roberta Metsola, a Parlament elnöke kijelentette: „Putyin háborújának sötét árnyéka vetül a mai napra. Egy háború, amit nem mi provokáltunk ki. Egy háború, amit nem mi kezdtünk. Felháborító támadás ez egy önálló, független ország ellen. Az Európai Parlament nevében a lehető leghatározottabban elítélem az orosz katonai agressziót Ukrajna ellen, és kifejezem szolidaritásom azokkal, akik szenvednek és életüket vesztik.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élőben beszélt a Parlamentben Kijevből. Szólt a hazájukat védő ukránok veszteségeiről, és köszönetet mondott az EU támogatásáért: „Küzdünk a jogainkért, a szabadságunkért, az életünkért, és jelenleg - a túlélésünkért. Küzdünk azért is, hogy egyenrangú tagjai legyünk Európának. Most tehát, bizonyítsd be, hogy velünk vagy!"

Az ugyanazon a napon elsöprő többséggel elfogadott határozatban a képviselők határozottan elítélték Oroszország Ukrajna ellen indított jogellenes invázióját, és szigorúbb szankciókat követeltek Oroszország ellen. Arra szólították továbbá az uniós tágállamokat, hogy gyorsabban lássák el Ukrajnát védelmi fegyverekkel, vezessenek be célzott szankciókat az oroszországi és fehéroroszországi magas szintű korrupcióért felelős személyek ellen, valamint szüntessék meg a vízumot a gazdag oroszok esetében.

A képviselők sürgették a tagállamokat, hogy törekedjenek Ukrajna uniós tagjelölt státuszának megadására.

Nézze meg a videót, hogy többet tudjon meg!