2024 végére a C típusú USB lesz az általános, közös töltő

A Parlament új szabályokat fogadott el, melyek szerint a C típusú USB lesz a közös töltési szabvány a kis elektronikai eszközök esetében 2024 végéig. Összefoglaló.

A különböző eszközökhöz tartozó különböző töltők rengeteg kényelmetlenséget okoznak a fogyasztók számára, és több tonna felesleges e-hulladékot termelnek. Környezetvédelmi céljai elérése és a költségek csökkentése érdekében az EU egyetlen közös töltőt fog bevezetni.

84%

az Európai Bizottság 2019-es tanulmánya szerint azoknak a fogyasztóknak a százalékos aránya, akiknek az elmúlt két évben telefontöltőkkel kapcsolatos problémái voltak

Mi változik?

Az érintett eszközök

A jogszabály a mobiltelefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, fülhallgatókra, fejhallgatókra, kézi videojáték-konzolokra, hordozható hangszórókra, e-olvasókra, billentyűzetekre, egerekre, fülhallgatókra és a hordozható navigációs eszközökre vonatkozik. A laptopokat a törvény hatálybalépése után 40 hónappal kell a követelményekhez igazítani.

Alkalmazkodás az új követelményekhez

Az újabb technológiákkal való lépéstartás érdekében a Bizottság módosíthatja az irányelv hatályát, különösen, ha vezeték nélküli töltési megoldásokról van szó.

Új készülékhez nem kell új töltő

Az új törvény „leválasztja” az eszközöket a töltőkről, lehetővé téve, hogy a fogyasztók új eszközt töltővel vagy anélkül vásároljanak. 

Továbbfejlesztett piacfelügyelet

Beleértve a nem megfelelő termékek vagy a tájékoztatási kötelezettségek be nem tartása elleni biztosítékokat.

Háttér 


A Parlament több mint 10 éve szorgalmazza a hordozható készülékek közös töltőjét. Bár egyes vállalatok önkéntes kezdeményezései csökkentették a töltőtípusok számát, ezek nem voltak elegendőek az uniós e-hulladék csökkentésére vonatkozó célok teljesítéséhez. Az Európai Bizottság 2021 szeptemberében terjesztett elő javaslatot a közös töltőről.

A Parlament és a tagállamok 2022. június 7-én ideiglenes megállapodásra jutottak a jogszabály végleges szövegéről. A Parlament október 4-én hivatalosan is jóváhagyta a megállapodást, miután a azt a Tanács is hivatalosan jóváhagyta. Az uniós kormányoknak két évük van arra, hogy bevezessék a szabályokat a nemzeti jogba. A törvény nem vonatkozik a hatálybalépése előtt forgalomba hozott termékekre.

Különféle töltők
A Parlament több mint 10 éve szorgalmazza a hordozható készülékek közös töltőjét