Alternatív üzemanyagok: miképpen növelhető a használatuk?

Összefoglaltuk, milyen alternatív üzemanyagok érhetők el a személygépkocsik számára és az EU milyen intézkedéseket tesz, hogy a kibocsátás-csökkentés érdekében népszerűsítse a használatukat.

A közúti közlekedés adja az EU kibocsátásának mintegy ötödét. Az EU a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok használatának népszerűsítésével szeretné csökkenteni az éghajlatra gyakorolt hatását.

További tények és adatok a személygépkocsik CO2-kibocsátásáról.

Milyen típusú alternatív üzemanyagok léteznek?


Az alternatív üzemanyagok olyan üzemanyagok vagy energiaforrások, amiket a közlekedésben a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére használnak, és amik hozzájárulhatnak az ágazat szén-dioxid-mentesítéséhez.

Alternatív üzemanyagok a nulla kibocsátású járművekhez

A kibocsátásmentes járművek alternatív üzemanyagai közé tartozik a villamos energia, a hidrogén és az ammónia.

  • A gépkocsikhoz szükséges villamos energia különböző forrásokból származik: fosszilis tüzelőanyagokat égető erőművekből, megújuló energiaforrásokból és atomerőművekből. Az elektromos járművek nem bocsátanak ki szennyező anyagokat, míg a hibrid konfigurációk kevesebb olajat igényelnek és csökkentik a CO2-kibocsátást.

  • A nehéz tehergépjárműveknél gyakran használt hidrogént, amely még csak a kezdeti stádiumban van, vízből vagy szerves vegyületekből nyerik ki. A hidrogén környezeti hatása és energiahatékonysága attól függ, hogyan állítják elő - megújuló forrásokból, például nap-, szél- vagy biogázzal, vagy fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával.


Arról, hogy milyen előnyökkel jár a megújuló hidrogén az EU számára itt írtunk bővebben.

  • Az ammónia hozzájárulhat a kibocsátás jelentős csökkentéséhez, mivel az ammónia melléktermékei kizárólag a víz és a nitrogén.A megújuló üzemanyagok


A megújuló üzemanyagok közé tartoznak a biomasszából származó üzemanyagok és bioüzemanyagok, a szintetikus és paraffinos üzemanyagok, beleértve a megújuló energiából előállított ammóniát.

  • A bioüzemanyagok biológiailag lebomló üzemanyagok, amelyeket hazai előállítású növényi olajokból, állati zsírokból vagy újrahasznosított éttermi zsírból állítanak elő. Jelenleg az alternatív üzemanyagok egyik legfontosabb típusát jelentik, az EU közlekedésében felhasznált üzemanyagának 4,4%-át alkotják.


Fenntartható előállításuk esetén jelentősen csökkenthetik a teljes CO2-kibocsátást. Fennáll azonban annak a veszélye, hogy olyan földterületeket is használnak, amelyeket egyébként más célokra, például élelmiszer- vagy növénytermesztésre fordítanának.

Földgázalapú, alacsony kibocsátású tüzelőanyagok


  • A cseppfolyósított propángáz (LPG) kőolajból és földgázból, a jövőben pedig biomasszából származik. A szénnél 35%-kal, a kőolajnál 12%-kal kevesebb CO2-t bocsát ki. Néhány országban jól kiépített infrastruktúra áll rendelkezésre az autogázként is ismert autóipari PB-gáz számára, de az előírások szigorodásával a PB-gáz nem lesz képes a szükséges meredek kibocsátás-csökkentésre.

  • A sűrített földgázt (CNG) általában metán sűrítésével állítják elő.

  • A cseppfolyósított földgázt (LNG) földgáz - általában metán - tisztításával és túlhűtésével állítják elő, hogy folyékony halmazállapotúvá váljon. Nem rendelkezik jelentős kibocsátáscsökkentő potenciállal, ezért az EP-képviselők nem támogatják a közúti közlekedésben való felhasználását.

  • A szintetikus és paraffinos üzemanyagokat biomassza vagy földgáz, valamint növényi olajok vagy állati zsírok felhasználásával állítják elő.
Infografika, amely bemutatja, hogy az EU 270 millió autójának és kisteherautójának 5%-a használ alternatív üzemanyagokat
A megújuló üzemanyagok közé tartoznak a biomasszából származó üzemanyagok és bioüzemanyagok, a szintetikus és paraffinos üzemanyagok

Hány alternatív üzemanyaggal működő jármű van Európában?


Az EU-ban jelenleg közlekedő személygépkocsik és kisteherautók körülbelül 5%-a használ alternatív üzemanyagokat. Az elektromos járművek száma az EU-ban 2022-ben 4,4 millió fölé emelkedett, ami 16-szor több, mint 2015-ben.

A zéró kibocsátású járművekre való átállásnak együtt kell járnia a töltő- és üzemanyagtöltő állomások átfogó infrastruktúrájával. Jelenleg körülbelül 360 000 nyilvánosan elérhető elektromos töltőpont működik az EU-ban, de a legtöbb csak néhány országra (Hollandia, Németország, Franciaország, Olaszország és Svédország) koncentrálódik.

Az elektromos járművek száma az EU-ban 2022-ben több mint 4,4 millióra nőtt, ami 16-szor több, mint 2015-ben
Hány alternatív üzemanyaggal működő jármű van Európában?

Hogyan akarja az EU növelni a fenntartható üzemanyagok használatát?

Az üzemanyagárak emelkedése mellett,összhangban az EU klímapolitikai céljaival, miszerint 2030-ig legalább 55%-kal csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, az EU lépéseket tesz az alternatív üzemanyagok használatának ösztönzése érdekében.

A kibocsátás csökkentését célzó uniós intézkedésekről itt írtunk bővebben.

Az EU-ban körülbelül 360 000 töltőpont működik.
A zéró kibocsátású járművekre való átállásnak együtt kell járnia a töltő- és üzemanyagtöltő állomások átfogó infrastruktúrájával

A töltő állomások számának növelése

 

2023 márciusában a Parlament és a Tanács megállapodott a személygépkocsik és teherautók alternatív üzemanyag-infrastruktúrájának kiépítésére vonatkozó kötelező nemzeti célokról. A Parlament a júliusi plenáris ülésen fogadta el a szabályokat.

A tárgyalások során a képviselők több töltőállomást szorgalmaztak a főbb uniós utakon, és 2026-ig 60 kilométerenként legalább 400 kW teljesítményű, 2028-ig pedig 600 kW-ra emelkedő elektromos töltőállomásokat az autók számára. A transzeurópai közlekedési hálózatokon (TEN-T) 2028-ig 120 kilométerenként egyszeri töltőállomást kell létesíteni a teherautók és buszok számára, az úttól függően 1400 kW és 2800 kW közötti teljesítményű töltőállomásokkal. 2030 végére a nehéz tehergépjárművek minden biztonságos és védett parkolóhelyén legalább egy 100 kW teljesítményű töltőállomásnak kell lennie.

2031-re a főutak mentén legalább 200 kilométerenként hidrogén-töltőállomások létesülnek. 2021-ben az EU-ban mindössze 136 hidrogén-töltőállomás volt.

A frissített szabályok egyszerűbb feltöltést és kifizetéseket irányoznak elő. A képviselők biztosították, hogy a Bizottságnak 2027-ig létre kell hoznia egy uniós "adatbázist" az alternatív üzemanyagokra vonatkozó adatokról, hogy tájékoztassa a fogyasztókat a különböző töltőállomásokon rendelkezésre álló adatokról, a várakozási időkről és az árakról.

Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájáról szóló irányelv a tengeri és a légi közlekedési ágazatra vonatkozóan is tartalmaz rendelkezéseket.

A tiszta járművek értékesítésének támogatása


Az EU Covid19 járvány utáni helyreállítási terve, a NextGenerationEU 20 milliárd eurót tartalmaz, amit a tiszta járművek értékesítésének fellendítésére lehet fordítani.

Az EU szigorúbb kibocsátási határértékeket szab az új autókra is, ami ösztönzi a fenntartható üzemanyagok használatát. 2035-re az új autóknak károsanyag-kibocsátásmentesnek kell lenniük.